8 tips voor een goed sollicitatiegesprek

BLOG
Iemand die pas is afgestudeerd en nu op zoek is naar een job

Je hebt net op ‘versturen’ geklikt. Je cv is onderweg naar het bedrijf. Stress? Helemaal niet nodig. In afwachting van het sollicitatiegesprek kan je al het een en ander doen om goed voorbereid te zijn. Als je de tips van onze recruiters hebt doorgenomen, ben je er helemaal klaar voor!

1. Durf creatief te solliciteren

Om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kan opvallen geen kwaad! Werkgevers nemen slechts enkele minuten per cv of brief om zich te laten overtuigen. Met een creatieve sollicitatie neemt je kans op een gesprek aanzienlijk toe.

2. Sollicitatiegesprek voorbereiden

Een gouden tip om een sollicitatiegesprek voor te bereiden: informeer je goed over het bedrijf. De website spreekt niet alleen boekdelen over het DNA van een werkgever, maar bevat ook een schat aan informatie waarmee je goed kunt scoren bij recruiters. Wie is de CEO? Wat voor producten of diensten worden er verkocht? Wat schrijft de media erover? Wat zijn enkele belangrijke projecten?

3. Kleed je voor de job

Kies een sollicitatie-outfit die past bij de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert, maar waar je je ook gewoon goed in voelt. Voor een eerder praktische of technische job zoals monteur, mecanicien, operator, enz. mag je kleding gerust wat minder formeel, zolang je er maar verzorgd uitziet.

4. Kom op tijd – en met een glimlach

Een goede eerste indruk kun je maar één keer maken. Te laat arriveren is natuurlijk het laatste wat je wil, maar door veel te vroeg op te dagen voor een sollicitatie stuur je mogelijk het schema van je interviewer(s) in de war. Speel je toch graag op veilig zonder mensen een ongemakkelijk gevoel te bezorgen? Vijftien minuten te vroeg aankomen is zeker voldoende. Kom binnen met een glimlach, geef een stevige handdruk en kijk je gesprekspartner voldoende in de ogen.

Ga je online solliciteren? Lees dan zeker onze tips om je online sollicitatiegesprek voor te bereiden

5. Ken de veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kun je nooit helemaal voorspellen, maar veel vragen komen wel terug. Bereid de antwoorden voor, maar leer de tekst niet uit je hoofd. Gebruik keywords om natuurlijk en spontaan over te komen. 

Concrete voorbeelden
●    Vertel eens iets over jezelf.
●    Hoe zou je vorige werkgever jou omschrijven?
●    Wat zijn je sterke eigenschappen?
●    Op welke manieren kun jij nog groeien?
●    Waar zie je jezelf in vijf jaar?
●    Waarom wil je hier werken?
●    Wie ben jij in een team?
●    Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze functie?

Versterk je antwoorden telkens met eigen voorbeelden. Een recruiter wil weten wat jou nu precies zo speciaal maakt.

6. Weet welke vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

De recruiter verwacht dat je interesse toont in de functie en het bedrijf. De juiste vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is dé manier om die interesse te tonen. Maar zoek het vooral niet te ver. Enkele voorbeelden:

  • Waarom is deze functie vrijgekomen? 
  • Is er veel reactie op deze vacature? Waarom wel of niet?
  • Wat kunt u me vertellen over het team?
  • Hoe doen jullie aan kennisdeling?
  • Bieden jullie opleidingen aan?
  • Hoe ziet een werkdag bij jullie eruit?
  • Waar zien jullie jezelf in vijf jaar? 

Opgelet: begin niet over salaris in het eerste gesprek

Natuurlijk ben je niet alleen razend benieuwd of het klikt met je nieuwe werkgever. Je vraagt je vast ook af of de verloning wel aan je verwachtingen zal voldoen. Toch snij je dat thema het best aan in een tweede of derde gesprek, of liefst zelfs wanneer de werkgever er zelf over begint. Zo vermijd je dat de interviewer je motivatie in twijfel trekt.

7. Sluit het gesprek af in stijl

Het sollicitatiegesprek loopt op zijn einde. Het ideale moment om je interesse te benadrukken door te vragen hoe het proces verder zal verlopen. Vergeet tot slot niet om je gesprekspartner te bedanken en neem afscheid op een gepaste manier. 'Yo' en 'salut' zijn in deze context uiteraard niet zo beleefd.

8. Volg je sollicitatiegesprek zelf op

Krijg je na je sollicitatie maar geen reactie? Blijf niet bij de pakken zitten.
Neem gerust zelf contact op met het bedrijf voor feedback, en neem die ter harte. Je kunt er alleen maar uit leren en het de volgende keer nog beter doen.

Meer tips voor je sollicitatiegesprek? We helpen je graag

We wensen je heel veel succes in je zoektocht! Bekijk zeker onze vacatures en neem gerust contact op voor sollicitatietips en advies. Jobmatch staat voor je klaar.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor