Een team samenstellen: hoe vermijd je dat persoonlijkheden botsen?

BLOG
Een sterk team, samengesteld door rekening te houden met hun verschillende persoonlijkheden.

Een sterk team samenstellen is niet eenvoudig, want er komt meer bij kijken dan hard skills alleen. De beste teams zijn diverse teams, waarin verschillende persoonlijkheden elkaar aanvullen. Maar uiteenlopende karakters durven wel eens botsen. In dit artikel lees je hoe dat zoveel mogelijk vermijdt.

 

Doe (nog eens) de persoonlijkheidstest

Persoonlijkheidstesten zijn niet alleen een slimme tool om aan werving en selectie te doen. Ook als medewerkers al een tijdje meedraaien in je organisatie, komen zulke testen goed van pas om in te schatten hoe ze zich in een bepaalde context, bijvoorbeeld een nieuw project of een ander team, zullen voelen en gedragen. Bovendien scoren mensen soms anders op soft skills naarmate ze meer ervaring opdoen.

 

Meng introverten en extraverten

Een persoonlijkheidstest laat bijvoorbeeld zien of iemand eerder introvert is of extravert. Extraverte mensen kunnen al vlug met elkaar in aanvaring komen omdat ze zich graag profileren, maar ze overleggen ook veel en leggen vlot contacten. Introverten zijn dan weer (te) weinig geneigd om hun mening te delen, maar tegelijk zijn het uitstekende kwaliteitsbewakers dankzij hun reflectievermogen en oog voor detail.

De aard van het project wijst meestal wel uit of je voornamelijk nood hebt aan introverten of extraverten, maar sowieso is het een goed idee om beide types te mixen in je team omdat ze elkaar perfect kunnen aanvullen.

 

Duid niet zomaar een leider aan

Het team bepaalt wat voor leider er nodig is, niet andersom. Duid iemand aan met een leiderschapsstijl die past bij de teamgeest en bij de noden van het team. Micromanagen werkt alleen maar averechts als een team bestaat uit professionals die niet aan hun proefstuk toe zijn. Te vrijblijvend managen is dan weer weinig zinvol in een team dat nog veel sturing nodig heeft.

 

Laat laagjes zoveel mogelijk los

Elk team heeft, ongeacht de persoonlijkheden die meespelen, iemand nodig die de leiding neemt, knopen doorhakt en de projecten opvolgt van a tot z. Tegelijk moet het wij-gevoel blijven primeren. Laat managementlagen daarom zoveel mogelijk los. De meeste teams functioneren het best in een platte organisatiestructuur, waarbij alle leden enerzijds veel vertrouwen krijgen (autonomie) en anderzijds de nodige ondersteuning.

 

Je team samenstellen met een expert

Hulp nodig bij het samenstellen van je dream team, of heb je nood aan een nieuwe medewerker? Vraag gerust advies aan een Jobmatch consulent. 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor