Hoe krijg je inzicht in de persoonlijkheid van een sollicitant?

BLOG
persoonlijkheid sollicitant testen

Een cv vertelt veel over iemands kennen en kunnen. Maar hoe zit het met de persoon achter dat cv? Heeft die behalve hard skills ook de juiste persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden om jouw vacature in te vullen en vlot mee te draaien met je organisatie? Jobmatch zoekt het voor je uit! Lees verder en ontdek op welke drie manieren wij inzicht krijgen in de persoonlijkheid van jouw sollicitanten

 

1. Persoonlijkheidstest(en)

We laten de kandidaat een of meerdere persoonlijkheidstesten afleggen. Daarmee brengen we de nodige soft skills in kaart en kunnen we met behulp van data-analyse al vrij goed inschatten hoe de kandidaat zich op de werkvloer zal voelen en gedragen. De kandidaten die het persoonlijkheidsprofiel van de functie het dichtst benaderen, nodigen we uit voor de volgende ronde. 

Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat psychologie geen exacte wetenschap is. Er zijn in principe dus geen goede of foute antwoorden op een persoonlijkheidstest, net zoals een ‘foute persoonlijkheid’ niet bestaat. De beste manier om de resultaten van een persoonlijkheidstest te analyseren is ze in de juiste context te plaatsen. Daarom organiseren we ook een sollicitatiegesprek.

 

2. Sollicitatiegesprek

Tijdens dit gesprek gaan we na hoe de persoonlijkheid van de kandidaat zich uit in de praktijk. We hebben het dan over situaties die de kandidaat in het verleden meemaakte, maar kijken ook naar de manier waarop de kandidaat het sollicitatiegesprek aangaat op zich. Enkele technieken die onze recruiters daarvoor toepassen, zijn:

  • Zelf iets persoonlijks vertellen (maar niets onprofessioneels), om kandidaten op hun gemak te stellen maar ook om te zien hoe ze reageren. 
  • Gedragsgerichte vragen volgens de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat). 
  • De kandidaten zelf vragen laten stellen. Niet alleen het onderwerp, maar ook de manier waarop ze hun vragen formuleren spreekt vaak boekdelen over hun werkattitude en interesse in de job. 
  • Polsen naar vorige werkrelaties, bijvoorbeeld:
    • Wie is de moeilijkste collega waarmee je ooit hebt samengewerkt? Hoe ging je daarmee om?
    • Wie is de beste manager die je ooit hebt gehad? Wat deed dat met je werkprestaties?
    • Wat vond je van de sfeer op je vorige werk? 

 

3. De proef op de som    

Echt zeker zijn of een sollicitant goed binnen het team past, kan natuurlijk pas als je de mening van de (toekomstige) collega’s kent. Veel werkgevers lassen daarom een interimperiode in om de proef op de som te nemen. Zo krijgen zowel jij als de kandidaat ruim de tijd om te ervaren of er een match is op alle vlakken inclusief persoonlijkheid, zonder meteen vast te hangen aan een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur en alles wat daarbij komt kijken.

Ook na de onboarding blijft Jobmatch kandidaten opvolgen, zowel qua werkprestaties als welzijn op de werkvloer. Voelen ze zich goed, en is het gevoel wederzijds? Waar nodig en mogelijk, sturen we bij. 

 

Vind snel de sollicitant met de persoonlijkheid die jij zoekt

Een cv zegt veel, maar natuurlijk niet alles over een sollicitant. Wil je zeker zijn dat het in het echt ook goed zal klikken? Bij Jobmatch leren we zowel jou als onze kandidaten door en door kennen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende babbel over je vacatures.
 

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor