Zet jouw werksfeer in de kijker met … een videovacature!

BLOG
videovacature tips

Heb je een vacature die moeilijk ingevuld raakt? Zoek je een groot aantal kandidaten voor eenzelfde functie? Of wil je je employer branding een duwtje in de rug geven? Laat van je horen én zien met een videovacature. Zo bereik je massa’s mensen tegelijk en gun je iedereen die dat wil een unieke blik op de werksfeer in jouw bedrijf.

 

5 tips voor een geslaagde videovacature

Ons advies? Blijf vooral jezelf. Een bedrijfsfilmpje komt nogal vlug onnatuurlijk over, maar met deze tips maak je van jouw videovacature een mooie vertaling van jouw bedrijfscultuur.

 

1.    Laat de werkvloer zien

Hét uitgangspunt van een videovacature is dat je de kandidaat meeneemt op de werkvloer. Zijn jullie trots op de fijne, open werksfeer op kantoor? Laat dat dan ook zien. Zoom in op de pingpongtafel, het prachtige uitzicht vanuit de cafetaria, de gezellige babbel bij het koffieapparaat, de sfeervolle bubbels voor wie even in stilte wil werken, …

Beginnen jullie de dag steevast met een meeting en sluiten jullie de week af met een videocall? Laat ook die momenten onder de collega’s gerust aan bod komen.

 

2.    Natuurlijk licht is de beste schijnwerper

Zoveel mogelijk natuurlijk licht gebruiken is de boodschap. Maar wat in het echt goed verlicht overkomt, kan soms toch donker uitdraaien op beeld. Doe daarom ruim voor de opname van je vacaturevideo al eens de ronde met de camera om op elke locatie de lichtinval te checken en bij te sturen waar nodig.

 

3.    De collega’s zijn de ster van de show

Een vacaturevideo is niet hetzelfde als een algemene bedrijfsvideo. De directieleden komen niet aan bod, want daarin herkent de doelgroep van de vacature zich niet. Wél zijn ze benieuwd naar hun toekomstige teamgenoten en hoe die de functie ervaren. Toon de collega’s aan het werk en laat de meest enthousiaste leden van het team aan het woord. Interview hen bij voorkeur niet in een apart lokaaltje, maar op de werkvloer zelf.

 

4.    Laat mensen gewoon hun zegje doen …

Het kan verleidelijk zijn om op voorhand de vragen al te delen met de collega’s, en misschien zelfs met een script te werken. Maar het is in een videovacature nu net belangrijk om iedereen gewoon zichzelf te laten zijn. Een antwoord waar even (maar niet overdreven lang) over is nagedacht, verteld met een sappig accent, een woordje dialect of hier en daar een ‘euh’: het levert niet het perfecte plaatje op, maar wel een authentiek beeld dat de doelgroep zeker zal aanspreken. 

 

5.    … maar stel wel de juiste vragen

Hou de pluspunten van de functie en de kernwaarden van de bedrijfscultuur goed in het achterhoofd wanneer je vragen stelt over het takenpakket, de werksfeer en hoe de dag eruitziet. Komen de voordelen en bedrijfscultuur niet echt naar voren, of is het antwoord nogal beknopt (denk aan reacties als: ‘ik vind het wel leuk dat het werk afwisselend is’, ‘de collega’s zijn tof’ of ‘het geeft mij wel voldoening’)? Vraag dan door. ‘Wat is er precies zo afwisselend?’ ‘Wat maakt de collega’s zo fijn?’ ‘Waar haal jij het meeste plezier uit?’

 

Kortom, heb vertrouwen in je team!

Als mensen graag voor jou werken en jij laat zijn wie ze zijn, dan straalt dat af op jouw werkgeversmerk … en komt het met die videovacature zeker goed.

 

Raakt je vacature toch maar niet ingevuld? Neem contact op en je hoort snel meer van ons.

 

Lees ook: Wat de website verklapt over de persoonlijkheid van een werkgever

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor