Bijna afgestudeerd: hoe vind ik een job die past bij mijn talenten?

Bijna afgestudeerd: hoe vind ik een job die past bij mijn talenten?

BLOG

Loopt je studiecarrière stilaan op z’n einde? Dan wordt het stilaan tijd dat je eens begint na te denken over de periode ná je opleiding: een job. Maar hoe vind je nu een job die past bij jouw talenten? Wij helpen jou stap voor stap om die job te vinden.

Ga op zoek naar je talent

Je kan heel wat gratis talenttesten vinden op het internet die je gratis kan uitproberen. Als je ze goed invult, is de kans groot dat je op het einde van de test een goed idee hebt welke job bij jou past.

Een overzicht van sites waar je talenttesten kan doen:

Of probeer onze eigen Jobmatch Match Your Talent Test!

Maak een lijst van dingen waar je goed in bent

Neem een notitieboekje en maak een lijstje van dingen waar je goed en minder goed in bent. Dat klinkt simpel, maar het is moeilijker dan het lijkt. Als je wat moeite hebt om een lijstje te maken, denk dan aan de opleiding die je hebt gekozen en welke hobby’s je graag doet. Waar ben jij goed in?

Welke job wil je graag doen?

Laat de testen niet al het werk doen. Ga voor jezelf na welk soort job je graag zou doen. Zo kan je iets gerichter zoeken. Werk je liever op kantoor of zit je liever buiten? Ben je liever met je handen bezig of toch liever met je hoofd? Ben je creatief of eerder analytisch? Wil je veel contact met mensen of werk je graag op jezelf?

Beroepenfiches

In CO.BR.A – Competentie- en beroepenrepertorium voor de arbeidsmarkt – vind je een lijst van meer dan 500 beroepen. Per beroep vind je:

  • Jobomschrijving
  • Wat je moet kunnen om de job uit te oefenen
  • Welke diploma’s en attesten je nodig hebt
  • In welke omstandigheden je zal werken
  • Welke persoonlijke kenmerken je moet hebben om dat beroep te doen

Nog steeds geen idee? Doe een beroepsoriëntatietest

Weet je nog steeds niet welke beroepen er bij jou passen? Door het invullen van de VDAB beroepsoriëntatietest kom je te weten welke beroepen er voor jou misschien geschikt zijn. Verder biedt de VDAB meer dan 60 beroepentesten aan. Deze testen zijn gratis en anoniem. Na het invullen van de test, krijg je onmiddellijk feedback.

Begin met solliciteren

Heb je voor jezelf uitgemaakt welke droomjob je wilt doen? Fijn! Dan kan je nu beginnen aan het echte werk: solliciteren. Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief ‘on point’ zijn, update je LinkedIn profiel en stuur alles door naar potentiële werkgevers.

Heb je wat hulp nodig bij de zoektocht naar een nieuwe job? Wij bezorgen je de job die perfect aansluit bij wat je wilt.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor