Een digitale detox na de uren? Dat doe je zo!

Een digitale detox na de uren? Dat doe je zo!

Smartphone met slot

Ook last van acute smartphonestress na de uren? Dan ben je dringend aan een digitale detox toe. Ga even offline en geef je hoofd de nodige rust. Afkicken van je smartphone: hoe doe je dat? Simpel. Met deze 5 tips (en een klein beetje karakter).

Ping. Ping. Ping. Of je zit vast in een lift die stopt op elke verdieping of je bent verslaafd aan je smartphone. In het tweede geval? Tijd voor verandering. Leg je smartphone en laptop na je uren eens aan de kant en ontspan. Zonder afleiding en zonder druk op je schouders.

 

Hou werk en privé gescheiden

Je hebt geen zin in pietluttige telefoontjes van je baas ’s avonds, maar wil tegelijk het bericht van je beste maat niet missen om een pint te pakken? De ideale oplossing is een aparte werk-gsm. Zodra je thuis komt, gaat die in de kast of zet je hem uit. Bye bye werkmails. Hello social life.

 

Maak goede afspraken

Goede afspraken maken goede vrienden. Je beslist beter niet zomaar van de ene op de andere dag dat je om 18 uur niet meer bereikbaar bent voor het werk. Je bespreekt je wensen best eerst met je baas. Wees gerust: de meeste werkgevers zijn voor het idee te vinden. Want wie thuis relaxt, is op het werk alerter.

 

Geef je gsm een vaste plek

Op de salontafel, aan de oplader of naast de tv: je kiest best een vaste plaats voor je gsm als je thuis komt. Zo neem je hem niet overal mee naartoe en kom je bijgevolg niet in de verleiding om even snel je werkmails te checken. Je mist er heus dé gebeurtenis van het jaar niet door. Tenzij je plots een miljoen euro kan winnen met een belspelletje waarvoor je jezelf niet inschreef. Maar dat is weinig waarschijnlijk.

 

Schakel meldingen uit

Je scherm licht op en je gsm geeft een biepje. You’ve got mail. Onwillekeurig wordt je aandacht naar het scherm gezogen. Hoe je dat oplost? Door je meldingen voor nieuwe mails uit te zetten. Dat maakt meteen een wereld van verschil.

 

Koop een polshorloge en een wekker

Ga back to basics. Koop een polshorloge. En neen, we bedoelen geen iWatch waar je mails en berichten op krijgt, maar een oldschool exemplaar met wijzers. Zo hoef je niet meer op je gsm te kijken om te weten hoe laat het is. Idem voor wekkers: je vindt ze in alle maten en vormen, zonder internetverbinding

 

Ben je je opdringerige baas ook beu? Misschien ben je aan een nieuwe job toe. Ontdek onze vacatures en solliciteer.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor