Online solliciteren: ben jij er klaar voor?

BLOG

Op zoek naar de juiste job-match? Klik hier en solliciteer meteen online!

Het voorbije jaar heeft onze manier van communiceren grondig veranderd. Digitaal is nu het nieuwe normaal en ook solliciteren gebeurt steeds vaker online. Een handige tool hiervoor is de online videocall. Ook Jobmatch zet stevig in op online sollicitaties en da’s geen toeval: het is gebruiksvriendelijk, makkelijk en efficiënt. Wat zijn de voordelen en hoe pak je het slim aan?
 

Alleen maar voordelen

Wie online solliciteert bespaart geld (geen vervoersonkosten), vermindert stress (geen fileleed of parkeerstress) en wint tijd. Ook zorgt de vertrouwde, huiselijke omgeving ervoor dat je je meer op je gemak voelt. Maar net zoals bij een eerste date is bij een sollicitatiegesprek de eerste indruk het allerbelangrijkst! Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en pak het slim aan. Goed voorbereid is half gewonnen!

Zo doe je het goed

Deze 10 tips helpen jou om goed voorbereid aan het online sollicitatiegesprek te beginnen.

️ Check je computer
Is je computer of laptop opgeladen? Werkt je webcamera en staat het geluid aan? Gebruik bij voorkeur een headset zodat je duidelijk verstaanbaar bent, zonder echo’s of ruis op de achtergrond. Verwijder onnodige tabbladen van je scherm, een nieuwe werkgever verdient je volle aandacht. En zet, tenslotte, je computerscherm op de juiste hoogte en afstand: iets verder van je af, zodat je bovenlichaam zichtbaar is. Zo kun je je handen gebruiken om iets uit te leggen, en dat geeft schwung aan het gesprek.

️ Test je online tool
Is het installatieproces van je software voltooid? Weet je hoe het werkt? Niks is vervelender dan tijdens het gesprek naar de juiste knop te moeten zoeken. Test daarom de online tool al eens op voorhand. Heb je een goede internetverbinding? Kies desnoods een ander netwerk dat wel een goede verbinding garandeert.

Zorg voor een professionele profielfoto
Online communicatietools voorzien vaak de mogelijkheid om een profielfoto te uploaden. Controleer of je profielfoto en gebruikersnaam professioneel overkomen. Zo’n foto is voor de werkgever vaak de eerste visuele kennismaking!

️ Een passende outfit en correcte houding
Kleren maken de man of vrouw, ook tijdens een online gesprek. Kies een outfit waarin je jezelf kunt zijn, maar hou het professioneel. Vermijd streepjes en ruitmotieven: wanneer je beweegt in beeld lijkt het alsof de streepjes “dansen” en dat leidt af. Verzorg je uiterlijk en zit recht op je stoel. Straal zelfvertrouwen uit.

️ Zoek de juiste achtergrond en belichting
Tijdens een online sollicitatie sta jij in de spotlight. Zorg er daarom voor dat de achtergrond niet afleidt. Een rommelige en drukke omgeving komt chaotisch over, en laat geen goede indruk na. Gebruik een sobere, heldere kamer voor het gesprek. Zorg voor een passende belichting indien nodig.

️ Vermijd stoorzenders
Laat je huisgenoten weten dat je niet gestoord wil worden. Een online sollicitatie is een belangrijk gesprek. Zet de meldingen op je smartphone uit en haal de batterijen desnoods uit de deurbel.

️ Begin op tijd!
Gouden regel: begin op tijd! Wie op z’n online sollicitatiegesprek al te laat komt, krijgt vaak een negatieve evaluatie. Een kwartiertje op voorhand aan je laptop of pc brengt je helemaal in de stemming en geeft je wat tijd voor mentale voorbereiding op het gesprek. Werkgevers houden van punctualiteit en dat is bij een online gesprek niet anders.

️ Kijk naar de camera
Veel sollicitanten maken de fout om naar het videobeeld te kijken. Weet dat de “ogen” van je gesprekspartner zich eigenlijk bevinden ter hoogte van de webcamera. Maak oogcontact, dat komt betrokken en zelfzeker over. Hilde De Bont, COO Jobmatch: “Naast het op tijd beginnen en een professionele look vinden we het bij Jobmatch erg belangrijk om ook in deze virtuele omgeving voldoende oogcontact te maken. Het blijft tenslotte een persoonlijk gesprek, al gebeurt dit vanop een afstand.”

️ Maak er geen spreekbeurt van
Spontaniteit is troef. Gebruik in geen geval een uitgetypte tekst met “goede antwoorden”. Briefjes met trefwoorden kunnen, maar overdrijf niet. De werkgever zoekt een collega van vlees en bloed.

️ Sluit je gesprek gepast af
Sluit af met een vraag of opmerking. Dit laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de werkgever of het bedrijf. Zijn er geen opmerkingen meer? Wacht dan even de reactie van de gesprekspartner af voor je het gesprek afsluit: misschien wil hij of zij nog iets zeggen? Log pas uit als de ander dat ook gedaan heeft

Ben je er klaar voor? Ontdek onze vacatures en solliciteer vandaag nog online!

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor