10 manieren om Blue Monday te overleven op het werk

10 manieren om Blue Monday te overleven op het werk

BLOG
Blue monday

De Britse psycholoog Cliff Arnall ging op zoek naar de meest deprimerende dag van het jaar. Zijn conclusie: het is de maandag van de laatste volle week van januari, in 2019 is dat op 21 januari. Met deze 10 tips word je gelukkiger en ontsnap je aan Blue Monday.

Dit jaar valt Blue Monday op 21 januari. Dat Arnall net die maandag uitriep tot Blue Monday heeft verschillende redenen:

  • De feestdagen zijn voorbij.
  • De vakanties lijken nog ver weg.
  • De goede voornemens zijn mislukt.
  • Het is de eerste dag van de werkweek.
  • De dagen zijn nog donker en het weer is slecht.

Al is er discussie of het om wetenschappelijk onderzoek of een reclamestunt gaat. De Britse touroperator Sky Travel zou Arnell betaald hebben om zijn theorie op te stellen. Toevallig viel Blue Monday samen met de start van de zomerpromo’s in de reissector.

Of 21 januari nu echt de meest depressieve dag van het jaar is, beslis je gerust zelf. Het is wel wetenschappelijk bewezen dat het gebrek aan zonlicht veel mensen in de winter somber stemt. Deze 10 tips kan je dus sowieso gebruiken om je goed gevoel te boosten.

1. Ga sporten

Als je geen sportieveling bent, klinkt dit voorstel misschien minder aantrekkelijk. Toch is sporten een ideale manier om een goed gevoel te krijgen. Na een halfuurtje joggen of fietsen maakt je lichaam extra serotonine aan. En dat noemen ze niet zomaar het gelukshormoon.

 

2. Lach (of doe alsof)

Tijdens het (glim)lachen komt er dopamine en serotonine vrij. Zelfs de kleinste glimlach heeft al effect. Je gaat je hierdoor gelukkiger voelen, ook als je geforceerd lacht. Ja, voor één keer mag je faken. Zoek enkele hilarische moppen voor je collega’s en verspreid de vreugde op kantoor.

 

3. Trek je favoriete outfit aan

Je meest comfortabele bomma-onderbroek, twee verschillende gelukssokken of je wollen trui met die veel te hoge rolkraag: met je favoriete kledingstukken wordt Blue Monday op slag een stuk leuker. Al apprecieert je baas je favoriete pyjama wellicht minder op kantoor. Hou het professioneel.

 

4. Knuffel een huisdier

Heerlijk toch, die zachte haren van je viervoeter tegen je wang voelen. Wat een knuffelsessie allemaal niet doet voor je goed humeur. Heb je geen kat, hond of konijn? Breng een bezoek aan de dieren in het asiel. Of laat je charmeren door een schattig kattenfilmpje.

5. Doe zotte koopjes

Met Blue Monday heb je het ideale excuus om leuke kledij te scoren in de solden. Want van shoppen word je nu eenmaal vrolijk. Bepaalde zones in de hersenen worden geactiveerd en veroorzaken de zogenaamde shopper’s high. “Sorry, schatje, het is dat of de hele avond naar mijn gezaag luisteren.” Ga vervolgens naar optie 3 en hijs je in je nieuwe kledij.

 

6. Plan iets leuks

Spreek af met je beste vriend(in) of collega voor een avondje uit. Valt de dag niet helemaal mee, dan heb je toch iets om naar uit te kijken. Cocktails drinken, een filmpje meepikken of gewoon ongegeneerd roddelen? Alles kan.

 

7. Geniet van (on)gezonde voeding

Je favoriete snack meenemen als tussendoortje of pizza bestellen met het volledige kantoor? Op Blue Monday mag je je laten gaan. Zelfs – zeker - aan chocolade. Dat bevat onder meer fenylethylamine en tryptofaan. De namen moet je gelukkig niet onthouden, wel dat ze je een gelukzalig gevoel geven.

 

8. Geef complimentjes

Denk eraan dat ook je collega’s last hebben van Blue Monday. Een complimentje hier en daar kan wonderen doen. Je tovert een glimlach op hun gezicht – tip 2: check! – en je wordt er zelf ook vrolijker van. Dat zijn twee vliegen in één klap.

 

9. Boek je (zomer)vakantie

Met leuke vooruitzichten vlieg je door je Blauwe Maandag. Al moet je nog een tijdje aftellen tot je terug verlof hebt: het boeken van je vakantie is de helft van de fun. Dat je bij heel wat reisorganisaties vroegboekkortingen krijgt, is een extra reden om tevreden te zijn. Droom alvast weg bij de foto’s van je vakantiebestemming.

 

10. Neem vrij

Zie je er echt tegenop om op Blue Monday te gaan werken? Plan tijdig een vakantiedagje in. Je profiteert van een verlengd weekend en kan de hele dag doen wat je het liefst doet. Uitslapen tot ’s middags en de hele dag in je pyjama blijven zitten: ga je gang. Stuur wat van je relaxte vibes naar de werkende zielen op het bedrijf. Dat is nog zo sympathiek.

 

Heb je vaker een Blue Monday-gevoel op het werk? Dan is het tijd voor een andere job. Ontdek de vacature die bij je past en waag je kans.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor