7 tips voor veiligheid en gezondheid op het werk

BLOG
7 tips voor veiligheid en gezondheid op het werk

Op 28 april is het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Het ideale moment om 7 tips op tafel te toveren voor je eigen werkvloer. Want we willen toch allemaal veilig en gezond werken?

Veiligheid en gezondheid zijn permanente aandachtspunten op de werkvloer. Volgens een statistiek van de International Labour Organisation (ILO) overleden in 2017 6.000 mensen aan arbeidsongevallen of beroepsziektes. Gelukkig zijn er heel wat eenvoudige manieren om je eigen bedrijf gezond en veilig te maken. 

 

1. Voorzie voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen

Veiligheid is een taak van iedereen. Zorg er dus voor dat je medewerkers veilig aan de slag kunnen, door voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen te voorzien. Denk aan veiligheidbrillen, helmen, handschoenen, oordopjes of mondmaskertjes.
 

Safety first

2. Inventariseer regelmatig de arbeidsrisico’s

De risico’s op de werkvloer evolueren. Daarom inventariseer je ze best regelmatig. Je maakt een plan van aanpak en lost de gedetecteerde risico’s gestructureerd op. Betrek bij het verbeteren van de veiligheid de werknemers, via bijvoorbeeld preventiemedewerkers of een vertrouwenspersoon binnen je team.

3. Zorg voor een streepje groen

Van sanseveria tot bananenplant of van bamboe tot cactus: je vindt kantoorplanten in alle maten en vormen. Waarom dat goed nieuws is? Ze zuiveren de lucht én hebben weinig onderhoud nodig. Dat ze meehelpen aan een aangename sfeer is een welkome extra.

4. Maak een gezonde houding mogelijk

Voorkom rugklachten, ook voor wie een bureaujob heeft. Met een verstelbare bureaustoel, een zit/sta-desk en schermen op hoogte maak je het makkelijker voor je medewerkers om hun houding te verzorgen.

5. Stimuleer de trap

Elke dag voldoende bewegen is een uitdaging op zich. Gelukkig helpen alle beetjes. Zoals de trap nemen op het werk. Hoe moedig je je medewerkers aan? Simpel: hang motiverende spreuken of grappige beelden her en der in de traphal. En verwissel ze regelmatig, zo is er op onvoorspelbare momenten iets nieuws te ontdekken.

No elevators

6. Beperk de overuren

Lange werkdagen zijn nefast voor de gezondheid. Daarom beperk je best het overwerken tot een minimum. Uiteraard zijn ze in drukke periodes af en toe noodzakelijk, maar laat je medewerkers daarbuiten zoveel mogelijk op tijd vertrekken.

Handen wassen na het plassen

Vestig de aandacht op toilethygiëne, zodat virussen zich niet via die weg verspreiden. Voorzie zeepdispensers en handdoekautomaten of handdrogers in elk toilet. Je herinnert je medewerkers best nog even aan hun handhygiëne, bij voorkeur met een kwinkslag. Bijvoorbeeld:

Wash your hands

Niet tevreden met de veiligheid op jouw werk? Kaart het aan bij je verantwoordelijke of beter: ga voor een nieuwe carrière. Ontdek alle vacatures voor je nieuwe start?

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor