Flexi-jobs voor iedereen!

BLOG

De eindejaarsperiode komt eraan. Voor velen een tijd van feesten, lekker eten en gezellig samen zijn met vrienden en familie. Maar voor anderen een perfect moment om bij te verdienen in de horeca. Dit is sinds 1 januari 2015 gemakkelijker te doen door de invoering van de flexi-jobs. Wat zijn die flexi-jobs nu eigenlijk? Vanaf wanneer mag je flexi-jobs uitoefenen? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen.

Wat is een flexi-job?

Flexi-jobs zijn bedoeld voor mensen die al een job hebben en willen bijklussen/bijverdienen in de horeca. Er is geen beperking op het aantal uren die je presteert of het loon dat je kan krijgen. Flexi-jobben is onbelast bijverdienen, want je krijgt een nettoloon, waarop geen belastingen of sociale bijdragen betaald worden.

Wie mag een flexi-job uitoefenen?

Iemand die dit kwartaal wil werken als flexi-jobber moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben bij een andere werkgever. Dit moet je elk kwartaal her-controleren. Heb je dus, 9 maand geleden, een maand (of meer) niet gewerkt, dan kom je niet in aanmerking om dit kwartaal een flexi-job uit te oefenen.

Dus heel concreet:

Je kan werken met een flexi-job in ...

  • januari, februari, maart 2018, als je minstens 4/5de werkte in april, mei, juni 2017
  • april, mei, juni 2018, als je minstens 4/5de werkte in juli, augustus, september 2017
  • juli, augustus, september 2018, als je minstens 4/5de werkte in oktober, november, december 2017
  • oktober, november, december 2018, als je minstens 4/5de werkte in januari, februari, maart 2017

Wat is de verdienste?

Het wettelijk minimum Flexi-loon bedraagt 9,88€/uur. Dat is 9,18€ euro loon en 0,70€ vakantiegeld dat je meteen krijgt. Uiteraard mag je werkgever je ook een hoger loon geven; 9,88€ is enkel het minimum. Voor prestaties op zon- en feestdagen heb je recht op een extra premie. Deze premie wordt per uur betaald: 2 euro per effectief gepresteerd uur, met een maximum van 12 euro per dag.

 

Nogmaals, Op dit flexi-loon betaal je geen sociale bijdragen en geen belastingen. Je brutoloon = je nettoloon. Er is geen risico om in een hogere belastingschijf te vallen omdat je dit loon ook niet hoeft aan te geven in je belastingbrief. Vind een flexi-job via onze website!

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor