Gen Z: wat zoeken deze jonge werknemers in een job?

BLOG
Gen Z werknemers op de werkvloer

Gen Z (geboren tussen 1995 en 2010) zal de komende jaren steeds talrijker aanwezig zijn op de werkvloer. Deze jongeren hebben zo hun eigen verwachtingen – en die verschillen nogal van de vorige generaties. Wat vindt Gen Z belangrijk in een job

1. Werkgever die hun normen en waarden reflecteert 

Gen Z is een heel milieubewuste en maatschappelijk geëngageerde generatie: thema’s zoals diversiteit, inclusie en duurzaamheid liggen hen nauw aan het hart. Daarnaast dragen ze innovatie en creativiteit hoog in het vaandel. Van hun werkgever verwachten ze dat die dezelfde waarden en normen deelt, en dat die bewust bezig is met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

2. Kansen om zich te ontwikkelen 

Jonge werknemers willen vooral een interessante en uitdagende job. Ze zijn leergierig en willen zich voortdurend ontwikkelen. Als de uitdaging zoek is, zullen ze niet lang twijfelen om voor ander werk te kiezen. Opleidingen, training en groeikansen zijn belangrijk om hen geboeid te houden.  

3. Flexibele werkuren 

Terwijl voor oudere generaties hun professionele leven vaak op de eerste plek stond of staat, waakt Gen Z meer over hun werk-privébalans. Tijd is een kostbaar goed, dat ze niet alleen aan werk willen besteden. Ze willen zelf kiezen hoe ze hun werkdag indelen en de mogelijkheid krijgen om hybride te werken. Kortom, flexibiliteit en vrijheid zijn voor Gen Z een topprioriteit. 

4. Positieve bedrijfscultuur 

Mentale gezondheid is voor Gen Z een cruciaal thema, dus verkiezen deze jongeren een positieve bedrijfscultuur waarin ze zich goed voelen en zich vrij kunnen uitdrukken. Ze hechten veel belang aan transparantie en open communicatie, en draaien niet graag rond de pot. Het liefst werken ze in een omgeving waar open feedback aangemoedigd wordt. 

5. Jobzekerheid 

Gen Z heeft met eigen ogen gezien hoe een economische crisis of wereldwijde pandemie de jobs van hun ouders, familie, kennissen, … op het spel zette. In een wereld die zo onvoorspelbaar is, is het niet verwonderlijk dat ze jobzekerheid en stabiliteit zo belangrijk vinden.  

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor