Goed gestart: je eerste werkervaring in de kijker !

BLOG
AdobeStock_213183330 - Werkervaring - expérience

Ken je dat? Je hebt dé ideale vacature gespot en het profiel is je op het lijf geschreven. Enige domper: er wordt gevraagd naar werkervaring. Hoe kan je die hebben als je pas bent afgezwaaid? Jobmatch zet de mogelijkheden op een rijtje.

Survival of the fittest, dat betekent niet dat de sterkste altijd wint. Wél dat wie zich het best aanpast, vaak als winnaar uit de bus komt. Want op elke situatie kan je inspelen, als je maar probleemoplossend denkt. En je beseft het niet altijd, maar je hebt meer ervaring dan je denkt.

Hands-on mentaliteit

Werkgevers zoek naar mensen met ervaring – of eerder, met een basis aan skills, maar dat betekent niet dat je al een professioneel parcours moet afgelegd hebben. Wat telt is hoe jij je onderscheidt van de andere kandidaten. Dat beaamt ook Benoit Maerten, CEO van Jobmatch. “Tijdens je eerste sollicitatie gooi je gewoon alles in de strijd. Ervaring uit je studies, vrijwilligerswerk, je hobby’s, zelfs klusjes die je thuis aanpakt: als er een link is met de vaardigheden die je nodig hebt voor de job, dan zijn het allemaal troeven.”

Hang je echt al je hele leven in de zetel? Dan is de tijd rijp om daar wat aan te doen. Waar een wil is, is een winnaar!

Hobby’s en klusjes: yes, you can!

Praktische kennis en ervaring uit je privéleven zijn meer waard dan je denkt.

Organiseerde je als tiener uitstapjes en feestjes voor de jeugdbeweging? Dat was dan je eerste ervaring met eventorganisatie. Of reisde je veel uit liefde voor cultuur en natuur? Mooi meegenomen als medewerker van een reisbureau. Ben je een handige harry die praktische problemen oplost? Of eerder een boekenwurm die al jaren in de pen kruipt? Als er een link is met de vacature, heb je weer een streepje voor.

Soft skills are the new hard skills

Verder kijken dan je opleiding is een must. Zo is iemand die communicatief vaardig en geschoold is, vaak ook geschikt voor jobs in de sales, onthaal of recruitment. En wordt emotionele intelligentie en luistervaardigheid erg gewaardeerd in de HR.

Je ‘hard skills’, wat op je diploma’s staat, zijn vanzelfsprekend belangrijk. Maar soft skills ontwikkel je een leven lang en die winnen aan belang bij werkgevers. Flexibel zijn, proactief denken, een teamspeler zijn, emotionele intelligentie, goed kunnen luisteren, strategisch inzicht hebben … Een sterke kandidaat onderscheidt zich ook met people skills en levensvaardigheden.

Vrijwilligerswerk? Onbetaalbaar!

Geen betere manier om je zin voor verantwoordelijkheid te demonstreren dan met vrijwilligerswerk. Was je redder aan het strand of in een zwembad? Hielp je mee in de non-profit tijdens de vakantiemaanden? Ben je actief lid van een vereniging tijdens het weekend? Het bewijst niet enkel je sociaal engagement, maar meteen ook je zin voor verantwoordelijkheid. En dan hebben we het nog niet over je vaardigheden en het netwerk dat je hiermee opbouwt.

Jobstudent gezocht

Voor een échte eerste werkervaring kan je als tiener natuurlijk meteen aan de slag. Als jobstudent vul je per kalenderjaar maximaal 475 uur vrij in met werk.

Administratief werk in het bedrijf van je ouders, aan de slag in een winkel, als koerier of in de horeca: het helpt je later sneller aan een job, want je bouwt werkervaring op tijdens je studies.

Zo’n job mondt trouwens vaak uit in een eerste arbeidscontract. Heeft je studentenjob niks te maken met wat je later wil gaan doen? Dan nog getuigt het op je cv van motivatie, verantwoordelijkheidszin en werklust.

Een stage: praktijkervaring die telt

Het klassieke ‘leren op de werkvloer’ helpt je een eind vooruit naar jouw ideale job. Je ziet hoe een bedrijf werkt, leert de sfeer in een professioneel team kennen en ontwikkelt essentiële vaardigheden.

Wist je dat je ook een betaalde beroepsinlevingsstage (BIS) kan doen? Naast relevante ervaring in de sector houd je er financieel ook iets aan over.

Ook bij stages is de kans op een eerste contract reëel. Je stagebegeleider weet immers precies wat jij voor het team kan betekenen.

De bottom line? Als starter ben je altijd waardevol voor een werkgever. Je brengt een frisse kijk, bent flexibel, leert snel bij en  hebt een grote motivatie. Bovendien heb je meer in je mars dan je denkt. Twijfel dus niet en solliciteer, je wordt hoe dan ook een ervaring rijker.

Succes !

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor