Heb ik als uitzendkracht ook recht op vakantiegeld?

BLOG
AdobeStock_214598058  - vakantiegeld - pécule de vacances

Ja! Als uitzendkracht heb je evenveel recht op vakantiegeld als een vaste werknemer. Het vakantiegeld wordt berekend op basis van alle prestaties van het vorige jaar (dit jaar is dit dus 2020), en verschilt naargelang je bediende of arbeider bent.

Vakantiegeld Bediende

Bedienden ontvangen enkel en dubbel vakantiegeld.

Enkel Vakantiegeld
Het enkel vakantiegeld is gelijk aan het normale loon dat je krijgt tijdens je opgenomen vakantiedagen.

Dubbel vakantiegeld
Het dubbel vakantiegeld is gelijk aan 92% van je brutomaandloon en dient als jaarlijkse bonus om de zomerreizen en terrasjes tijdens de zomermaanden te bekostigen. 

De betaling gebeurt rechtstreeks door de werkgever zelf. Tijdens de uitzendperiode zijn wij als uitzendkantoor uw werkgever. Vandaar ontvangt u bij de wekelijkse verloning ook onmiddellijk het vakantiegeld, zowel enkel als dubbel. Met andere woorden: bij een tewerkstelling in 2021 ontvangt u als bediende-uitzendkracht ook onmiddellijk het vakantiegeld voor 2022

Vakantiegeld Arbeider

Als arbeider is je vakantiegeld gelijk aan ongeveer 15% van je verhoogde brutojaarloon (nl. 108%). Concreet is het bedrag ongeveer gelijk aan 8 weken loon in geval van voltijdse tewerkstelling. 

De betaling gebeurt via overschrijving door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) tussen 2 mei en 30 juni, dit zowel voor vaste werknemers als voor uitzendkrachten.

Geef je rekeningnummer door via de website: www.rjv.be.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor