Het exitgesprek: 4 tips voor werknemers en uitzendkrachten

BLOG
exitgesprek tips

Ontslag nemen of ontslagen worden is zelden prettig. Tegelijk kun je wel uitkijken naar een nieuw hoofdstuk in je carrière en valt er uit een ontslag heel wat te leren. Precies daarom organiseren veel werkgevers een exitgesprek. Het doel is om de redenen van het ontslag bloot te leggen, zodat beide partijen er lessen uit kunnen trekken. 

Tips voor een vlot exitgesprek

Staat er voor jou een exitgesprek op de planning of heb je er behoefte aan? We gidsen je er vlotjes door met enkele tips.

1. Vraag gerust om uitstel

Een exitgesprek moet zakelijk en respectvol blijven, want je weet nooit wie er later nog contact zal opnemen met jouw (ex-)werkgever. Ligt jouw ontslag of vertrek nogal gevoelig? Da’s zeker niet abnormaal. Aarzel daarom niet om het exitgesprek even uit te stellen. Zo kun je alles eerst nog wat laten bezinken.

2. Een exitgesprek moet je voorbereiden

Wat is de reden van je ontslag? Wat deed je goed en wat zijn je werkpunten? Heb jij op jouw beurt tips voor je werkgever om het in de toekomst beter te doen? Maak een lijst van de vragen die je wil stellen en de vragen die je verwacht, en denk al eens na over de antwoorden die je wil geven. 

3. Draai niet rond de pot

Als je zelf ontslag neemt, heb je misschien het gevoel dat je je werkgever en collega’s in de steek laat. Toch is het belangrijk om snel ter zake te komen en niet de persoonlijke toer op te gaan, want op dit punt heeft niemand daar iets aan. Bedank je werkgever voor het vertrouwen, maar voeg er meteen twee of drie duidelijke redenen aan toe waarom je toch een carrièreswitch wil maken.

4. Weet of je wil onderhandelen

Als je je ontslag geeft, zou het goed kunnen dat je werkgever je toch probeert te overhalen om terug te komen op je beslissing. Bereid je daarom voor op een eventuele onderhandeling. Wil je bijvoorbeeld opslag? Om welk bedrag moet het dan gaan om jou op andere gedachten te brengen? Laat je echter niet vermurwen als een nieuwe job absoluut belangrijk voor je is.  

Andersom, als je ontslagen wordt, is het sowieso geen goed idee om nog te proberen onderhandelen. Je werkgever heeft zijn of haar beslissing tenslotte niet op niets gebaseerd, zoals je ook zal ontdekken tijdens het gesprek.

Snel werk vinden? Ga meteen voor de perfecte match

Bij Jobmatch willen we dat je je goed voelt. Daarom horen we graag waar jij écht belang aan hecht – in je job en in je leven – zodat we voor jou werk kunnen vinden dat perfect bij je past. Neem contact op of kom langs bij een kantoor in je buurt, of blader alvast eens door onze vacatures. Tot binnenkort!
 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor