Het verschil tussen een werkstudent en een jobstudent

BLOG
Werkstudent of jobstudent?

Het is geen groot geheim dat het als student niet altijd even simpel is om rond te komen. Cara Pils, drie keer van dezelfde opgewarmde pizza eten en prédrinken op iemands kot: klinkt vertrouwd, niet? Tenzij je ouders je flink sponsoren of je in een of ander illegaal circuit belandt om aan geld te komen, natuurlijk.

Niet onlogisch dus dat veel studenten op zoek gaan naar een job om geregeld eens te genieten van een frisse pint van ‘t vat. Maar hoe pak je dat aan en wat zijn de spelregels? Wanneer ben je jobstudent en wanneer werkstudent?

Vakantie of niet?

Veel studenten kiezen voor een studentenjob. De redenen zijn duidelijk: je betaalt amper sociale bijdragen en raakt makkelijk aan werk aangezien je voor je werkgever relatief goedkoop bent. Ga maar na: de bordjes ‘jobstudent gezocht’ kom je vaker tegen dan je ooit naar de les bent gegaan.

Als jobstudent krijg je per kalenderjaar 475 uur die je naar believen invult met werk. Je kan die doorheen het jaar spreiden, maar net zo goed alleen inzetten tijdens vakantieperiodes. Huppel met Pasen dus gerust rond in een konijnenpak en wissel het tijdens de eindejaarsdagen in voor dat van de Kerstman. Het aantal werkgevers maakt ook niets uit.

Toch maar opletten

Wil je buitensporige feestjes organiseren of minstens vier keer per jaar op reis? Dan is de kans groot dat die 475 uur jou te weinig geld opleveren. Dat hoeft geen probleem te zijn, want je kan meer werken. Maar dan veranderen de zaken: vanaf het 476ste uur betaal je meer sociale bijdragen. Die jingle bells uitkramen, levert je dus netto minder op.

Je statuut van jobstudent verandert op dat moment ook naar dat van werkstudent. Het is dan opletten geblazen wanneer je je inkomsten stevig ziet aandikken dankzij al die thematische verkleedpartijtjes. Want zodra je een bepaald verdiend bedrag overschrijdt, beschouwt de fiscus je niet langer als ten laste van je ouders. Gevolg: mama- en papalief moeten meer belastingen betalen. En als je echt goed geboerd hebt, moet je zelf ook afdragen. Veel verdienen is dus niet altijd even aantrekkelijk als het lijkt.

Wil je zelf aan de slag als jobstudent of werkstudent? Bekijk dan zeker al onze vacatures of ontdek onze studentenjobs.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor