Hoe emotionele intelligentie je helpt op het werk

BLOG
Vrouw met emotionele intelligentie

Je leest de gedachten en gevoelens van anderen en weet altijd op een correcte manier te reageren? Proficiat, je hebt een hoog EQ. Emotionele intelligentie is handig in je sociale leven. Maar ook op de werkvloer levert het je enkele waardevolle skills op. En wel deze.

 

Je bent een goede leider

Een team kunnen leiden en motiveren is een gave. Je hebt er een positieve werkethiek en ambitie voor nodig. Maar ook een hoog EQ blijkt onlosmakelijk verbonden met goed leiderschap. Uit een onderzoek van Daniel Goleman blijkt 90% van de goede leiders – ten opzichte van wie gezien wordt als gemiddelde leider – een hoger EQ te hebben dan zijn collega’s.

 

Je kent je eigen sterktes en zwaktes

Het is een klassieker onder de sollicitatievragen: noem 3 van je sterke en 3 van je zwakke punten. Die vraag eerlijk beantwoorden is niet altijd evident. Als persoon met een hoog EQ besef je gelukkig wél goed waar je sterktes en je zwaktes liggen. Je kan jezelf beter analyseren. Daardoor werk je efficiënter en groeit je zelfvertrouwen bovendien. Dat is dubbele winst.

 

Je bent nieuwsgierig

Een curieuzeneuze. Zo iemand die graag nieuwe mensen leert kennen en alles tot in detail uitzoekt. Zo iemand ben jij, met dank aan je emotionele intelligentie. Je wil mensen oprecht leren kennen en stelt veel vragen. Dat je je perfect in hun leefwereld kan verplaatsen, maakt die ontdekkingstocht een stuk vlotter. En dat geldt evengoed voor nieuwe producten of processen. Je zin voor professioneel avontuur en je enthousiasme voor nieuwigheden stuwen je team vooruit. Als een schep verse kolen in een stoomlocomotief.

 

Je vertrouwt op je intuïtie

Mensenkennis en inzicht zijn de basis voor je zelfvertrouwen. Je gelooft in jezelf en in je buikgevoel. Als leider is dat goud waard wanneer je moeilijke beslissingen moet nemen. Uiteraard bekijk je ook de harde facts en figures. Maar een onontwarbare knoop doorhakken op basis van je intuïtie? Dat zit bij jou wel safe.

 

Je bent flexibel

Een hoog EQ is gewoonlijk de basis voor een open-minded persoonlijkheid. Met je open geest omarm je verandering. Het bezorgt je geen schrik, integendeel. Je ziet het als een nieuwe kans, een opportuniteit én een positieve uitdaging. Dat betekent dat je met vertrouwen onvoorziene omstandigheden aanpakt en je team door stormachtige wateren leidt. Met succes.

 

Je emotionele intelligentie ook verzilveren op de werkvloer? Ontdek onze vacatures en scoor je droomjob.

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor