Hoe geef ik een compliment aan mijn collega of baas?

Hoe geef ik een compliment aan mijn collega of baas?

BLOG
KALENDER 2020
Hoe complimenten geven

Hoe geef ik complimenten op de werkvloer?

Veel mensen vinden het moeilijk om complimenten te geven, ook op de werkvloer. Kritiek geven gaat vaak een stuk sneller, maar een oprecht compliment verbetert de prestaties op het werk. Het zorgt voor een extra motivatie en maakt de sfeer een stuk aangenamer voor iedereen.

Maar hoe geef je een goed compliment? En hoe zorg je ervoor dat je niet de grote slijmbal van je bedrijf of dienst wordt? Hoe kom je oprecht over? Wij hebben gelukkig een aantal handige trucjes om welgemeende complimenten te geven op de werkvloer:

 1. Geef geen fake complimenten
  Je collega’s hebben het meteen door als je complimenten niet oprecht zijn. Sta voor de volle honderd procent achter wat je zegt, want met snedig sarcasme en valse opmerkingen verziek je alleen maar de sfeer. Volg je compliment ook niet op met een “maar” want je collega zal enkel het laatste deel onthouden.

 2. Maak het persoonlijk …
  Een algemeen compliment aan het hele team is ook altijd tof, maar een persoonlijk compliment heeft veel meer effect. Toon je bewondering rechtstreeks aan de persoon in kwestie en vanuit de ik-vorm.

 3. … en zeg iets dat ertoe doet
  Oke, het is leuk als iemand zegt wat voor toffe trui je draagt. Maar een compliment over je werk of hoe je iets aanpakt, doet nog veel meer deugd. Focus daarom bij het geven van complimenten op verwezenlijkingen, goede ideeën of originele oplossingen.

 4. Humor is ook altijd mooi meegenomen
  Een klein beetje humor is het perfecte cadeaupapier om je compliment in te verpakken. Houd het wel onschuldig, niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor. Zorg dat wat jij grappig vindt, ook nog grappig is voor de ontvanger van het compliment.

 5. Maar verwacht vooral niet meteen iets terug
  Een complimentje geven om zelf iets gedaan te krijgen, is niet cool. Verwacht niet om meteen iets terug te krijgen of beloond te worden voor je positieve commentaar. Een goed compliment geef je belangeloos en zonder verborgen agenda.

Complimenten geven is leuk, maar ze krijgen is nog veel leuker natuurlijk. Heb jij het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt in je huidige job? Zoek dan snel een nieuwe functie waarin je wél een compliment krijgt in ons aanbod aan vacatures.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor