Hoe werk je als werknemer mee aan een inclusieve werkplek?

BLOG
Deze tips voor een inclusieve werkplek zijn er voor wie graag het heft in eigen handen neemt

Lang verhaal kort: een inclusieve werkplek is een betere werkplek. Wil jij als werknemer graag meewerken aan een omgeving waarin iedereen zich gelukkig en gewaardeerd voelt? Dit zijn de eerste stappen die je zelf kan nemen. 

Het belang van een inclusieve werkplek

Een inclusieve werkplek biedt een heleboel voordelen voor werknemers. Een betere werksfeer is er slechts een van. Diverse teams brengen daarnaast ook nieuwe perspectieven en ideeën. Dat vermindert groepsdenken en stimuleert persoonlijke groei. 

1. Vind gelijkgezinden

Een inclusieve werkplek creëer je niet in je eentje, het is teamwork. Ga op zoek naar collega’s die óók een positieve verandering willen teweegbrengen. Door jullie krachten te bundelen, staan jullie sterker en is de kans groter dat jullie gehoord zullen worden.

2. Luisteren is de sleutel

Discriminatie op de werkvloer vindt vaak onbewust plaats. Leg daarom je oor te luister bij diverse collega’s, liefst met verschillende achtergronden. Wat zijn hun ervaringen? Wat vinden zij dat beter kan? 

3. Een structureel beleid

Een inclusieve werkplek draait natuurlijk niet enkel om gedrag, maar voornamelijk om processen. Wat heel wat bedrijven vandaag nog vaak missen, is een structureel beleid. Het is dus ook erg belangrijk dat je het management mee aan boord krijgt.

4. Leer, groei en wees een mentor

Blijf bijleren over inclusie en diversiteit. Volg trainingen, lees boeken en artikelen, en deel je kennis en ervaring. Zo kan je een mentor zijn voor collega’s en een spreekbuis voor een ondervertegenwoordigde groep in je organisatie.

Op zoek naar een inclusievere werkplek?

Ben jij op zoek naar een professionele omgeving waarin jij je helemaal thuis voelt? Kom dan gerust eens langs bij een Jobmatch-kantoor in je buurt. Wij staan voor je klaar.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor