In 5 stappen naar een nieuwe job

BLOG

Ben jij je oude job uitgeleefd? Of wil je een nieuwe uitdaging in je leven? Dan verander je beter naar een nieuwe job. Maar de perfecte job vinden is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn 5 grote stappen die je moet doorlopen om die perfecte nieuwe job te vinden.

Stap 1: Het denkwerk

Wat ontbrak er bij je vorige baan? Wat wil je graag doen? Welke zijn jouw criteria voor de perfecte job? Waar ben je goed in? Dit zijn allemaal vragen die je moet kunnen beantwoorden vooraleer je begint met je zoektocht naar een nieuwe job. Maak je geen zorgen als je het nu meteen nog niet weet. Denk er goed over na voor je de volgende stap zet. Onze tip is: wees eerlijk met jezelf en wees zeker niet bang voor een nieuwe uitdaging, maar sta ervoor open! Ga ook al op zoek naar jobs en bedrijven die bij jou zouden passen. Dit ‘vragenlijstje’ zorgvuldig beantwoorden is de eerste stap, maar de belangrijkste. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, niet?

Stap 2: Het schrijfwerk

Na die eerste moeilijke stap, weet je waar je moet beginnen met zoeken naar een job. Maar eerst en vooral, zorg ervoor dat je cv en je motivatiebrief ‘on point’ is. Je overtuigt een potentiële werkgever in de eerste plaats met je cv en motivatiebrief. Maak het zo duidelijk en creatief mogelijk zodat jij eruit springt. Wil je originele cv om een fantastische indruk te maken op je potentiële werkgever? Bekijk dan onze blogpost over ‘creatieve sollicitaties’. 

Stap 3: Het zoekwerk

Je bent er bijna! Nu moet je nog enkel op zoek gaan naar die perfecte job. Na al de info die je vergaard hebt, kan je heel gericht zoeken. Bij deze stap horen een paar kleinere stappen die je zullen helpen om deze zoektocht gemakkelijk en goed te laten verlopen.

  • Update je LinkedIn-Profiel en plaats je cv online. Terwijl jij aan het zoeken bent naar een werkgever, kan een werkgever op zoek zijn naar jou. Maak het jezelf gemakkelijk en geef ze de pap in de mond met je fantastische cv.

  • Praat met de mensen in jouw omgeving. Wie weet heeft je beste vriendin of je tante een idee van een job die perfect zou zijn voor jou! Let hier wel mee op: als je stiekem wilt solliciteren doe je dit beter niet. 

Stap 4: Het paniekwerk

Je hebt je cv uitgestuurd en je vind een vacature die perfect bij je past. Het enige wat je nu nog moet doen is je recruiter overtuigen van je kwaliteiten. Met je ‘kickass’ cv en motivatiebrief heb je dit deels al gedaan. Maar het werk stopt hier niet. Je recruiter is onder de indruk en nodigt je uit voor een sollicitatiegesprek. ‘This is it!’. De zenuwen kunnen hier snel het interview overnemen, geef ze dus niet de overhand en bereid je interview goed voor. Op het internet vind je ontelbaar veel vragen die gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek. Maak daar gebruik van en kom voorbereid naar je interview! Heb je nog wat tips nodig voor je gesprek? 

Stap 5: Het ‘double check’-werk

Als je na je interview een telefoontje krijg dat jij gekozen bent, moet je je contract tekenen. Dit kan heel vlot verlopen als je deze stappen volgt:

  • Vraag of ze het contract al kunnen doormailen naar jou op voorhand. Op deze manier kan je het rustig doorlezen.

  • Vraag advies aan je collega’s, ouders, vrienden indien je twijfels hebt over je contract. Durf te onderhandelen als je iets graag wilt veranderen.

  • Weet je wat er van je verwacht wordt en ben je 100% overtuigd? Teken het contract maar!

Heb je wat hulp nodig bij je zoektocht naar een nieuwe job? Heel wat bedrijven vragen ons om voor hen vaste medewerkers te zoeken. Wij bezorgen je de job die perfect aansluit bij wat je wilt.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor