Je werk-privébalans vinden? ’t Is maar hoe je het bekijkt

BLOG
werk-privébalans

De ultieme werk-privébalans vinden doe je niet door zoveel mogelijk taken in zo weinig mogelijk uren te proppen. Eigenlijk komt het er gewoon op neer om de dingen van de juiste kant te bekijken. Lees snel verder en je haalt zonder veel moeite zoveel meer uit je dag.

1. Je kunt niet alles alleen – en da’s oké

“Je moet doorbijten.” “De laatste loodjes wegen het zwaarst.” “Wat je zelf doet, doe je beter.” Klinkt dat jou maar al te bekend in de oren? Dan is het geen wonder dat je werk-privébalans zoek is. 

Streng zijn voor jezelf is soms nodig, maar af en toe hulp vragen is dat net zo goed. Waarom zou je elke taak koste wat kost alleen afronden en er zelfs je privé-afspraken voor afzeggen, terwijl je collega’s je met plezier een handje toesteken? 

2. Overwerken maakt je minder productief

“Zet mijn bord maar in de koelkast, schat, want dit moet echt deze week nog af.” Het lijkt misschien logisch om je gezin ‘s avonds aan de kant te schuiven wanneer een deadline wel héél dichtbij komt, maar eigenlijk … trek je de kantoordeur beter gewoon achter je dicht (en sta je de ochtend erna desnoods wat vroeger op).

Verschillende studies tonen aan dat we minder productief worden en meer fouten maken naarmate we langer aan een stuk doorwerken. Overwerken om die ene taak toch maar afgerond te krijgen, is dan ook lang niet zo zinvol als je zou denken. 

3. Plan je ontspanning in

Je noteert je taken en meetings altijd zorgvuldig in je agenda, onder meer zodat je collega’s weten dat je op die momenten niet beschikbaar bent. Waarom zou je dan niet hetzelfde doen voor een gezellige avond met je partner, of uren waarin je gewoon niets wil doen? Niemand op je werk kan je verplichten om 24/7 bereikbaar te zijn. Proberen ze dat wel, dan is het misschien tijd voor een nieuwe stap in je carrière.

4. Neem een duik in de natuur

Hoe cliché het ook mag klinken, een frisse neus halen doet deugd. Wandelen in de natuur reikt je nieuwe inzichten aan en helpt je om dingen los te laten, want het vermindert de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in je bloed en stimuleert je lichaam om meer oxytocine (gelukshormoon) aan te maken. 

Probeer elke dag minstens twintig minuten in de natuur door te brengen – bijvoorbeeld door buiten te lunchen of wandelmeetings te houden – en je merkt al vlug dat het je werk-privébalans ten goede komt.

5. Vier je successen!

Bij Jobmatch vieren we onze successen, hoe klein ook. Omdat we vinden dat hard werken beloond moet worden, maar ook omdat het ons team nieuwe energie geeft voor het volgende project. Trakteer jezelf dus gerust op dat duurdere broodje met zalm of ga een keer wat vroeger naar huis. Je verdient het!
 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor