Onboarding: het middel voor gelukkige werknemers

BLOG
onboarding

Onboarding is een proces waarbij nieuwe werknemers binnenkomen in een organisatie en er hun draai leren vinden. Ze ontmoeten hun nieuwe collega’s en krijgen de nodige tools om zich te ontplooien tot de beste versie van zichzelf. Het resultaat? Efficiënte werknemers die ook nog eens gelukkiger zijn op de werkvloer. 

Waarom is onboarding belangrijk?

Onboarding is belangrijk omdat het de kans verkleint dat nieuwe werknemers snel weer opstappen. Het helpt hen vlot hun weg te vinden binnen het bedrijf. En hoe beter de nieuwelingen voorbereid zijn en hoe meer ze zich welkom voelen, hoe sneller ze natuurlijk bijdragen tot het succes van de organisatie.

Toch niet helemaal overtuigd van het nut van onboarding? Weet dan dat ongeveer de helft van alle werknemers die ontslag nemen, doet dat in de eerste vier maanden. Dat spreekt boekdelen over hoe een nieuwe werknemer die tijd ervaart: wennen aan nieuwe collega’s, de omgeving, het takenpakket, processen, regels, verwachtingen, etc. Je zou voor minder het bos door de bomen niet meer zien.

Wat is goede onboarding?

Simpelweg alle regels en procedures met je nieuwe werknemers overlopen alsof het hun eerste schooldag is, is geen onboarding – of toch geen goede. Goede onboarding mengt menselijke elementen met praktische regelingen, en dat allemaal op maat van de nieuwe werkkracht. Want zelfs binnen dezelfde functie hebben werknemers uiteenlopende persoonlijkheden, achtergronden en soms ook andere opleidingsniveaus. 

Kortom, elk onboardingtraject hoort uniek te zijn. Wel zijn er vijf eigenschappen die elke goede onboarding moet hebben:

1. Werkmiddelen aanreiken

Je zou ervan versteld staan hoeveel werknemers op hun eerste werkdag nog geen werkmateriaal of zelfs geen eigen werkplek krijgen. Je welkom voelen is zo natuurlijk wel erg moeilijk. Onboarding houdt dan ook in dat je van tevoren zorgt dat het nodige materiaal er is. Is er een bureau, stoel, computer etc. voorzien? Krijgt de nieuwe medewerker meteen vlot toegang tot de nodige systemen en voorzieningen? 

2. Laagdrempeligheid

Goede onboarding geeft een nieuwe medewerker goesting om te beginnen. Introducties, handleidingen en formulieren horen er weliswaar bij, maar maak ze makkelijk verteerbaar. Nieuwe tools of moeilijke processen schrikken niet af, dankzij de uitgebreide praktische begeleiding door een leidinggevende of collega.

3. Kennismaking

Welke collega’s zijn belangrijk voor de workflow? Bij wie kan je terecht voor hulp of feedback? Waar staat de koffie? Het is bemoedigend voor een nieuwe medewerker om de juiste aanknooppunten op voorhand te weten. Bovendien geeft het een positief voorsmaakje van de werksfeer en de bedrijfscultuur.
 

4. Stapsgewijs leertraject

Onboarding is het begin van een groeitraject. Leg de nieuwe medewerker duidelijk uit wat de verwachtingen zijn en hoe je de resultaten zult evalueren, maar geef ook aan hoe je hem of haar daarbij wil helpen. Zijn er bijvoorbeeld opleidingen mogelijk, flexibele werkschema’s of andere hulpmiddelen?  

5. Continuïteit

Ook na de onboarding blijft ondersteuning belangrijk. Zorg dat werknemers een aanspreekpunt hebben voor hun praktische en gevoelsmatige noden, en leg zelf ook regelmatig je oor bij hen te luister – zeker bij medewerkers die wat minder vlug van zich laten horen. 

Onboarding met Jobmatch

Is onboarding het allemaal wel waard? Absoluut. Ook bij Jobmatch hechten we er veel belang aan, zowel intern als bij onze klanten, bij wie we de onboarding van onze kandidaten maar al te graag in goede banen helpen leiden. De ervaring leert ons namelijk dat nieuwe medewerkers na een degelijke onboarding sterker in hun schoenen staan, gelukkiger zijn in hun werk én het liefst zo lang mogelijk in de organisatie blijven werken.  

Heb je vragen over onboarding of hulp nodig van een expert? Er staat altijd een Jobmatchconsulent voor je klaar! Neem dus gerust contact op of kom eens langs bij een kantoor in de buurt
 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor