Online zichtbaarheid: do’s-and-dont’s

BLOG
Foto van recruiter die een kandidaat online opzoekt

Een knap cv en overtuigende motivatiebrief zijn vandaag niet genoeg om de job te krijgen. Je mag er zeker van zijn dat recruiters en werkgevers potentiële kandidaten online opzoeken. Je online zichtbaarheid is dus ook belangrijk om niet al vóór de gesprekken af te vallen. Dit zijn de do’s-and-don’ts volgens onze Jobmatch-experten.  

Do: actief posten  

“De posts die potentiële kandidaten online publiceren, geven inzicht in hun enthousiasme en communicatievermogen”, vertelt Cynthia Jaupin, verantwoordelijke voor het Jobmatch-kantoor in Hasselt. Twijfel dus niet om werk waar je trots op bent, uitdagende projecten die je tot een goed einde hebt gebracht of interessante samenwerkingen in de kijker te zetten. 

Do: verzorgd taalgebruik 

Het is zeker aangeraden om deel te nemen aan inhoudelijke discussies, bijvoorbeeld op LinkedIn, maar wees nooit negatief. “Door harde taal te gebruiken in openbare comments maak je geen goede indruk”, zegt Steven Lafaut, die het Jobmatch-kantoor in Gent aanstuurt. Net zoals in je cv en motivatiebrief komt zorgvuldig taalgebruik ook online professioneler over. 

Do: jezelf Googlen 

Haal je naam door Google om te kijken wat er online over je te vinden is, en check of die info klopt met het beeld dat je wil uitstralen. Komen er oude social media accounts naar boven? Verwijder die dan. “Iemand met vijf tot zeven accounts op één sociaal medium komt niet zo computervaardig over”, zegt Steven.  

Don’t: slechte profielfoto 

“Een onprofessionele profielfoto op LinkedIn is een afknapper”, zegt Cynthia. Ook als je géén profielfoto hebt, is de kans groter dat je profiel onopgemerkt voorbijgaat. Kies dus een scherpe, recente foto waar je duidelijk herkenbaar opstaat. Lees: geen tegenlicht, geen donker silhouet in de verte, geen zonnebril (of erger nog: mondmasker) op, …  

Don’t: onvolledig profiel 

Ook een onvolledig profiel vermindert volgens Cynthia je kansen op een uitnodiging voor een gesprek. Essentieel zijn natuurlijk al je vorige werkervaringen en opleidingen, maar hoe meer extra info je kan geven over je carrière, hoe beter. Denk aan certificaten van workshops die je volgde en je vaardigheden. “Ook een heldere, interessante bio over jezelf en aanbevelingen van (ex-)collega’s zijn pluspunten”, voegt Steven toe. 

Wist je dat LinkedIn je vertelt hoe je je profiel nog kan verbeteren via de profielsterktemeter

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor