Opnieuw aan het werk na een lange pauze: zo pak je het aan

BLOG
Werknemer die opnieuw aan het werk gaat en een terugkomstgesprek voert met leidinggevende.

Je bent ziek geworden, een burn-out overviel je, je kreeg een kindje of je koos voor een loopbaanonderbreking, … maar nu ben je klaar om weer aan het werk te gaan. Wat de reden ook is, de allereerste werkdag na een lange afwezigheid is altijd spannend. Want jij bent veranderd, en je werkomgeving misschien ook. Hoe maak je dan een nieuwe start?

Vraag om een terugkomgesprek 

Plan een gesprek met je werkgever over je terugkomst. Wat is er eventueel veranderd in de organisatie en welke impact heeft dat op jouw werk? Wat zijn jouw verwachtingen, bijvoorbeeld over je werk-privébalans, en matchen die met die van je werkgever? Misschien heb je nood aan een aangepast takenpakket of een andere werkplek? Denk op voorhand na over wat je zeker wil bespreken. 

Anders is oké 

Het zal niet hetzelfde zijn als vroeger, en dat is oké. Wat je meemaakte, heeft je waarschijnlijk tot een nieuwe versie van jezelf gemaakt. Misschien heb je andere prioriteiten en nieuwe inzichten. Je terugkeer naar de werkvloer is het ideale moment om na te denken over wat je anders wil aanpakken, wat je belangrijk vindt, wat jou energie geeft. Na een burn-out is verandering zelfs cruciaal voor een duurzame terugkeer.

Communiceer met je collega’s 

Weet je niet goed wat te zeggen tegen je collega’s op je eerste dag terug? Ben je bang voor vervelende vragen? Die stress kan je wegnemen door zelf de touwtjes in handen te nemen. Stuur je collega’s bijvoorbeeld een mail waarin je zegt wat voor jou comfortabel aanvoelt en wat niet. Doet het deugd om je verhaal te delen? Hou je sommige zaken liever voor jezelf? Sta je open voor vragen? Geef ook aan waarmee collega’s je eventueel kunnen helpen.  

Stap voor stap 

Bouw je terugkeer stap voor stap op. Begin bijvoorbeeld met een kort bezoekje om hallo te zeggen tegen enkele collega’s. Volg daarna al eens een interne meeting mee en kijk vervolgens hoe een halve dag werken voelt. Door geleidelijk aan op te starten kan je wennen aan het nieuwe ritme en ontdek je waar je grenzen liggen

Is stapsgewijs opstarten niet mogelijk? Bekijk het dan voor jezelf dag per dag en week per week. Ups en downs zijn normaal – elke dag is een kans om opnieuw te beginnen. 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor