Persoonlijk ontwikkelingsplan: breng je carrière in beweging

Persoonlijk ontwikkelingsplan: breng je carrière in beweging

BLOG
persoonlijk ontwikkelingsplan

Jezelf ontwikkelen en blijven leren, komt je carrière niet enkel ten goede, het is ook gewoon leuk. Om je ambities vorm te geven, is een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP een echte hulp. Je leest er hier alles over.

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan of POP is een stappenplan voor je professionele ontwikkeling. Het doet nadenken over wat je in je mars hebt, wat je werkpunten zijn en wat je op korte en lange termijn wil bereiken. Die informatie giet je dan in een gestructureerd plan van aanpak.

Waarom een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Wil je van werk veranderen, maar weet je niet goed welke job bij jou past? Dan is een POP een goede manier om overzicht te krijgen van wat je kan en wil. Of stel een ontwikkelingsplan op als je jezelf wil ontwikkelen, maar nog niet goed weet op welke manier. Ten slotte kun je ook een POP opstellen om een concreet professioneel doel te bereiken, bijvoorbeeld als je promotie wil maken.

Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Zelf een POP opstellen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Dit zijn de vier stappen.

  1. Praat erover met je werkgever

Een persoonlijk ontwikkelingsplan of de nood eraan duikt vaak op tijdens een functioneringsgesprek. Maar vraag ook daarbuiten gerust aan je werkgever om hulp bij je POP. Het toont alleen maar aan dat je gemotiveerd bent om het beste van jezelf te geven.

  1. “Waar sta ik nu?"

Elk persoonlijk ontwikkelingsplan ziet er anders uit. Om te weten welke skills je onder de knie wil krijgen, moet je eerst ontdekken wat je sterktes en werkpunten zijn. Evalueer jezelf, maar stel de vraag ook eens aan je collega’s en laat hen weten dat ook negatieve feedback welkom is. 

  1. “Wat wil bereiken?"

Zet je ontwikkelingsdoelen op papier: welke vaardigheden wil je (beter) beheersen? Doe dit aan de hand van de uitgewerkte SMART-doelen. Zo blijven je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Voorbeelden van SMART-doelen

●    Ik wil binnen een jaar Frans beheersen op B2-niveau.
●    Ik wil in 2023 minstens twintig nieuwe klanten binnenhalen.
●    Ik wil binnen drie jaar teamleader van mijn huidige afdeling worden. 

  1. “Hoe bereik ik mijn doel?"

Ten slotte is het tijd voor actie. Ga je voor een interne opleiding, online cursus of toch liever avondschool, bijvoorbeeld omdat je je wil omscholen naar een knelpuntberoep? Leg jezelf concrete maar haalbare deadlines op. Jezelf inschrijven voor een opleiding is al een mooie eerste stap.

Zin om jezelf te ontwikkelen in een nieuwe job? We helpen je graag

Is het tijd voor een carrièreswitch of kunnen we je ergens anders mee helpen? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze consulenten staan klaar voor jou.

    Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
    Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
    Zoek het dichtstbijzijnde kantoor