Sollicitatiebrief schrijven? Zo kan ChatGPT je helpen

BLOG
een sollicitant die een sollicitatiebrief schrijft met hulp van ChatGPT

AI maakt ons leven een stuk makkelijker. Zie je de vacature van je dromen, maar kan je wat hulp gebruiken om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven? ChatGPT helpt je op weg.

ChatGPT is een taalheld

ChatGPT is een chatbot die heel goed is in taal, en kan dus een groot verschil maken voor werkzoekenden. Met een foutloos cv vergroot je namelijk je kans om op sollicitatiegesprek te mogen. 

Het AI-algoritme spelt woorden correct, volgt de grammaticaregels en gebruikt de juiste interpunctie. ChatGPT kan ook eender welke toon of schrijfstijl aannemen – denk zelf wel goed na of je sollicitatiebrief heel zakelijk moet of iets minder formeel mag zijn. Bekijk zeker de website het bedrijf waarbij je solliciteert, want die spreekt boekdelen over de persoonlijkheid van een werkgever. 

ChatGPT je sollicitatiebrief laten schrijven: zo doe je het

Om een goede sollicitatiebrief te schrijven met ChatGPT, volg je het best deze stappen. 

Stap 1: voer de vacaturetekst in

Het eerste dat je moet doen, is de volledige vacaturetekst in de tool invoeren. Daarna voeg je een goed bedacht prompt toe. Dat is de vraag die je aan ChatGPT stelt. Een voorbeeldje:

Schrijf een leuke, gemotiveerde sollicitatiebrief voor de volgende vacature: <de vacaturetekst>

Stap 2: stuur ChatGPT bij

ChatGPT blijft een robot. De eerste versie van de sollicitatiebrief zul je allicht wat moeten bijschaven. 

  • De tone-of-voice is niet altijd meteen raak. Hou daar tijdens je correctieronde zeker rekening mee. Motivatiebrieven begint de chatrobot bijvoorbeeld vaak met ‘geachte’, terwijl ‘beste’ minder ouderwets klinkt en in de meeste bedrijven gangbaarder is. 
  • ChatGPT zal wel zeggen dat je erg gemotiveerd bent om bij het bedrijf in kwestie aan de slag te gaan, maar uitleggen waarom juist, zal niet zomaar lukken. Voeg dit zeker toe aan je prompt of motivatiebrief.
  • Vertel ChatGPT ook wie jij bent. Voeg eerdere werkervaringen, je passies en andere belangrijke details toe. Dat maakt je sollicitatiebrief een stuk menselijker en persoonlijker.

Meteen uittesten?

Check onze vacatures en stel je sollicitatiebrief op met hulp van ChatGPT. Veel succes!  

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor