Teamwork: waarom is het belangrijk en hoe pak je het aan?

BLOG
Collega’s die aan teamwork doen

Zelfs de allerbeste spits is niets zonder een goeie assist. In sport is goed samenwerken noodzakelijk om de match te winnen, maar ook op de werkvloer is het cruciaal. Co Diacampo, Recruitment Consultant bij Jobmatch, vertelt waarom teamwork zo belangrijk is en hoe jij en je collega’s het goed aanpakken. 

Waarom is teamwork belangrijk? 

Samen sterker 

Complexe projecten vragen vaak om een multidisciplinaire aanpak. Door de inzichten van medewerkers met verschillende expertises te combineren, til je de resultaten naar een hoger niveau. “Iedereen heeft eigen sterktes en valkuilen. Als je die kent, is het makkelijker om taken te verdelen en efficiënt te werken. Teamwork versterkt zo de hele ploeg”, legt Co uit. 

Jezelf beter leren kennen 

Daarnaast moedigt teamwork interne reflectie aan. Co: “Het leidt automatisch tot vragen zoals: wat kan ik goed en wat minder? Wat doe ik graag? Hoe kan ik bijdragen aan het grotere geheel? Soms ontdek je dankzij teamwork nieuwe talenten.” In groep werken heeft dus ook als voordeel dat je jezelf beter leert kennen en kan ontplooien.  

Meer engagement 

“Het gevoel dat je een belangrijke en unieke bijdrage levert, verhoogt het engagement onder medewerkers”, gaat Co verder. “Samen ergens naartoe werken versterkt ook de band met collega’s en dat komt de groepssfeer alleen maar ten goede.” 

Hoe bevorder je teamwork met je collega’s? 

Veilige omgeving 

Co: “Het allerbelangrijkst is volgens mij een veilige omgeving waar alle ideeën en initiatieven welkom zijn en collega’s zich gehoord voelen. Zo stimuleer je mensen om zich open te stellen en creëer je kansen om van elkaar te leren.” 

Open communicatie 

“Ook constructieve feedback is onmisbaar om goed samen te werken”, vindt Co. Conflicten op de werkvloer ontstaan vaak doordat dingen onuitgesproken blijven, dus probeer altijd open te communiceren. Sterke communicatieskills zijn trouwens een enorm pluspunt bij een sollicitatie. 

Successen vieren 

Teambuildings zijn ideaal om je collega’s beter te leren kennen”, zegt Co. Maar het kan ook kleiner. Deel je ervaringen over een bepaalde samenwerking of specifiek project, bijvoorbeeld tijdens de lunch of bij de koffiemachine. Vier de successen die jullie samen behaald hebben, dat geeft een boost om in de toekomst opnieuw samen te werken. 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor