Tijd voor een lenteschoonmaak in je carrière? Zo pak je het aan!

BLOG
2020-03-18-Lenteschoonmaak- Jobmatch

De lente nadert met rasse schreden, dus is het binnenkort weer tijd om alles in huis aan een grondige poetsbeurt te onderwerpen. Maar misschien is het nieuwe seizoen ook een goed moment om niet alleen de rommel in je woning weg te gooien, maar ook de andere aspecten van je leven onder de loep te nemen. Wij geven enkele tips voor een lenteschoonmaak in je carrière.

  1. Onderneem actie

“Ik zou dringend mijn kleerkast eens moeten opruimen.” Tijdens een lenteschoonmaak doe je vaak taken die je al een heel jaar uitgesteld hebt. Volg hetzelfde patroon op het werk en neem opdrachten in handen die je al een lange tijd op de baan schuift. Stel ook prioriteiten en pak de meest dringende dingen het eerst aan. Vergeet ook geen timing op elke taak te plakken. Vermeld duidelijk wanneer het moet gebeuren en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt.

  1. Ruim je werkplek op

Tijdens een lenteschoonmaak ga je spullen weggooien die je al een hele tijd niet meer gedragen of gebruikt hebt. Doe hetzelfde op je werkplek. Ruim je bureau grondig op en gooi alle zaken die niet nodig zijn in de prullenmand. Doe hetzelfde met je laptop of computer. Zorg ervoor dat je bureaublad overzichtelijk is en verwijder alle documenten die je niet meer moet bewaren. En nu je toch bezig bent, is het meteen het uitgelezen moment om je mailbox onder handen te nemen. Werk met verschillende mapjes – bijvoorbeeld voor verschillende thema’s – en duid mails aan die je nog moet beantwoorden. Archiveer alles wat al behandeld is.

  1. Sta even stil bij de job die je uitvoert

Bij een lenteschoonmaak gooi je overbodige rommel weg uit je leven : heb ik die schoenen nog wel nodig die ik nooit gedragen heb? Sta op dezelfde manier ook even stil bij je job. Voer je die nog altijd vol passie uit? Welke aspecten vind je leuk en wat vind je minder fijn? Het kan een goed aanknopingspunt zijn om een gesprek aan te gaan met je leidinggevende over de inhoud van je job en je toekomst binnen het bedrijf.

  1. Denk aan je gezondheid

Een opgeruimd huis zorgt voor een gezonde geest. Er is niets leukers dan tijdens een lenteschoonmaak alle deuren en ramen open te zetten zodat er frisse lucht kan binnenwaaien. Probeer ook op het werk voor voldoende zuurstof te zorgen. Schep eens een luchtje tijdens je pauze bijvoorbeeld. Merk je dat je job een grote impact heeft op je gezondheid? Ben je bijvoorbeeld heel vermoeid? Ook dan is het tijd om je job onder de loep te nemen en te bekijken of die nog wel een goeie match is voor je.

  1. Vraag hulp

Geef toe, je huis opruimen is leuker met twee dan alleen. Het zorgt er ook voor dat je de taken kan verdelen en die lenteschoonmaak zo efficiënt mogelijk kan aanpakken. Ook op het werk sta je er niet alleen voor. Zoek hulp of steun bij collega’s wanneer je twijfelt over bepaalde zaken of wanneer je niet goed in je vel zit. Of doe beroep op een loopbaancoach om samen een evaluatie van je job te maken. Dat  kan makkelijk via de website van VDAB.
 

Heb je na de lenteschoonmaak in je carrière het gevoel dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging? Neem dan een kijkje op de website van Jobmatch.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor