Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

BLOG
Tips voor een succesvol sollicitatiegesprek

Een succesvol sollicitatiegesprek

Je hebt net op de 'send'-button geklikt. Je cv is onderweg naar het bedrijf. Stress? Helemaal niet nodig. In afwachting van een gesprek kan je al het één en ander voorbereiden. Na het lezen van deze tips ben je er helemaal klaar voor.

Enkele suggesties om een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden:

Voor het sollicitatiegesprek

First rule : Je informeert je over het bedrijf. Bekijk eens de website van het bedrijf. Probeer wat informatie te onthouden, zoals de grootte van het bedrijf, de sector van het bedrijf, het type producten / diensten die ze produceren of leveren. Wat schrijft de media erover? Wat zijn de top topicals ? Als je hierover kunt praten scoor je zeker bij de recruiter.

De outfit : kies een outfit die past bij de functie waarvoor je soliciteert. Gaat het over een managementfunctie? Kom dan niet toe in losse kleren, maar kies eerder voor een hemd of een blazer. Voor een technische job zoals monteur, mecanicien, operator, enz. hoef je jouw driedelig pak niet uit de kast te halen. Een eenvoudige, klassieke én verzorgde outfit volstaat. 

Wees voorzichtig met parfum en make-up: less is more!

Wees voorbereid op verschillende vragen : Sommige vragen komen terug uit vorige interviews. Bereid je antwoorden voor maar leer de tekst niet uit het hoofd. Gebruik keywords om natuurlijker en spontaner over te komen. 

 

Tijdens het sollicitatiegesprek

Houding : Je eerste indruk is er eentje die blijft. Zorg ervoor dat die goed is. Stel je dynamisch op, geef een stevige handdruk, glimlach af en toe maar overdrijf niet. Kijk niet weg terwijl je spreekt maar kijk de gesprekspartner in de ogen 

Geef voorbeelden: Versterk je antwoorden met eigen voorbeelden. Voor de recruiter is het interessant om te weten wat je als extra kunt bieden.

Stel vragen: De recruiter verwacht dat je interesse toont in de functie en het bedrijf. De juiste vragen stellen is een manier om die interesse te tonen. Bijvoorbeeld : « Waarom is deze functie vrijgekomen » of «  Wat kunt u me vertellen over het team waarmee ik eventueel zal samenwerken », enz.

 

Na het sollicitatiegesprek

Het gesprek loopt op zijn einde: Vraag om informatie over het verdere verloop van de werving.

Bedanking: Bedank je gesprekspartner en vergeet niet om afscheid te nemen op een gepaste manier. 'Yo' en 'salu' passen niet in deze context.

Follow-up: Neem contact op met het bedrijf voor feedback. Wacht een paar dagen en bel nadien de contactpersoon op en vraag om feedback van jouw interview.

Belangrijk om te onthouden: Als je recruiter een opmerking heeft gemaakt, laat dit dan een werkpunt zijn voor je volgende interview. Bijvoorbeeld: je houding was gesloten, je uitleg was niet volledig,...
Onthoud dit en werk eraan. Alleen zo kun je beter worden in het solliciteren.

Veel succes!!

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor