Interne vacature op het oog? Zo werkt upskilling en reskilling

BLOG
upskill-en-reskill

Interne vacature op het oog? Zo werkt upskilling en reskilling

Voor werkgevers is rekruteren een duur en tijdrovend proces. Daarom investeren meer en meer bedrijven liever in de talenten die ze al in huis hebben, om zo vacatures intern te kunnen invullen. Doet jouw organisatie al aan upskilling en reskilling? Lees snel meer.

De nieuwe manier van aanwerven?

Normaal gezien richten bedrijven hun pijlen tijdens het wervingsproces op externe kandidaten. Maar die zoektocht kan tijdrovend en kostbaar zijn, en garandeert niet dat de nieuwe collega zich naadloos zal integreren in de bedrijfscultuur. Dat maakt upskilling en reskilling van huidige medewerkers erg interessant.  En natuurlijk kunnen upskilling en reskilling ook deuren openen voor jou, als je bijvoorbeeld een interne vacature op het oog hebt maar nog niet over de juiste vaardigheden beschikt.

Time to upskill or reskill: wat is het verschil?

Vaardigheden bijleren die nuttig zijn voor je huidige job, noemen we bijscholen of upskillen. Zo bouw je je kennis verder uit en specialiseer je jezelf (nog meer) waarin je al heel goed bent.

Reskillen of je omscholen doe je als je nieuwe vaardigheden wil opdoen die buiten je kennisveld liggen.

Zo ga je als werknemer aan de slag

Upskilling en reskilling zijn een trend die niet vlug zal overwaaien. Wil jij er ook mee aan de slag? Dit zijn enkele stappen die je kan nemen. 

  • Check of je werkgever ervoor openstaat, en of er intern kansen zijn om van functie te veranderen.
  • Identificeer je sterke en zwakke punten, je interesses en passies. Dit helpt je te bepalen welke vaardigheden je wil ontwikkelen en welke carrièrepaden je wil verkennen.
  • Stel doelen. Wat wil je bereiken met upskilling of reskilling? Wil je een promotie binnen je vakgebied of wil je de overstap maken naar een totaal nieuwe functie?
  • Ga voor een opleidingsprogramma op maat. Er zijn vast tal van cursussen en studies die je aanspreken.

Wees een mentor voor collega’s die jouw skills nog niet onder de knie hebben. Kennisdoorgave is een krachtig iets.

Jobmatch staat voor je klaar

Is upskilling en reskilling geen optie bij jouw huidige werkgever? Neem dan gerust een kijkje tussen onze vacatures. Misschien vind je zo wel de job van je leven.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor