Solliciteren met AI in 5 stappen

BLOG
 solliciteren met AI

AI of artificiële intelligentie verandert de manier waarop we leven. Zo ook de manier waarop we werk zoeken en solliciteren. Wij vertellen je graag over de verschillende manieren waarop jij AI zoals ChatGPT kan gebruiken in je zoektocht naar werk.

1. Je cv opstellen met AI

Wordt dit je eerste werkervaring en heb je nog geen cv? AI helpt jou om je beperkte ervaring toch te vertalen naar een mooi curriculum vitae. 

Open ChatGPT (of een andere AI-tool) en voer belangrijke gegevens in: je opleidingen, werkervaring (eventueel een stage of studentenjob), interesses enz. De AI giet alle data in een overzichtelijk lijstje. Dat kan je achteraf in een leuk sjabloon gieten – op de ontwerpwebsite Canva bijvoorbeeld.

2. Je cv opkrikken met AI

Heb je al een cv, maar wil je die helemaal op maat van de vacature maken? Doe dan een beroep op de AI-aangedreven platformen Vmock of Jobscan. Die analyseren je curriculum vitae en stellen verbeteringen voor. Denk bijvoorbeeld aan het uitlichten van relevante vaardigheden en trefwoorden.

3. Schrijf je sollicitatiebrief met AI

Je sollicitatiebrief blijft het krachtigste middel om jezelf te presenteren aan potentiële werkgevers. Ook hiermee helpt ChatGPT je op weg. Je sollicitatiebrief schrijven met ChatGPT, doe je zo. 

4. Bereid je voor op je sollicitatiegesprek met AI

Werden je cv en motivatiebrief enthousiast ontvangen, en word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? AI helpt je met een goede voorbereiding. Leer solliciteren met InterviewBuddy. Deze AI-chatbot werd speciaal geprogrammeerd om sollicitatiegesprekken na te bootsen.

5. Leer het bedrijf kennen met AI

ChatGPT is ook een kei in het samenvatten van lijvige teksten. Wil je echt indruk maken op de recruiter, vraag de AI-tool dan om bijvoorbeeld het meest recente jaarverslag samen te vatten. Je weet nooit wanneer die info van pas kan komen tijdens je gesprek.

Disclaimer: verlies het menselijke niet uit het oog 

Tools als ChatGPT blijven robots. Het is daarom belangrijk dat je zelf menselijke accenten aan je cv en motivatiebrief toevoegt. Zo kan de recruiter meteen kennismaken met de echte jij. 

Zag je een vacature die je echt aanspreekt? Ga er dan volop voor. Veel succes! 

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor