5 tips om als 50-plusser een nieuwe job te vinden

BLOG
50-plusser

Hoewel leeftijdsdiscriminatie natuurlijk niet toegelaten is, kan het als vijftigplusser toch een uitdaging zijn om een nieuwe job te vinden. Een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk! Wil jij een frisse start maken op de arbeidsmarkt? Ontdek onze 5 tips.  

1. Jouw ervaring is je troef 

Als vijftigplusser kan je uitpakken met tonnen ervaring op de werkvloer. Daardoor weet je sneller wat wel en niet werkt, en hoe je bepaalde situaties of opdrachten moet aanpakken. Niet alleen je werkervaring telt trouwens, maar ook die in het leven. Door je jaren op de teller heb je namelijk ook een goeie dosis mensenkennis, maturiteit en zelfzekerheid. En dat komt ongetwijfeld van pas op je nieuwe job! 

2. Benadruk je rol als mentor 

Jouw ervaring en levenswijsheid zijn ook een gigantische meerwaarde voor een jong team. Je bent de geknipte persoon om mensen die nog minder ver staan in hun carrière te begeleiden en coachen. Daardoor pikken zij ook een graantje mee van jouw ervaring, en wordt het hele team sterker. 

3. Bouw aan je eigen merk 

Solliciteren is jezelf verkopen. Zorg dus voor een modern en visueel aantrekkelijk cv dat inhoudelijk up-to-date is. Moet je een motivatiebrief schrijven? Wees dan niet te bescheiden over wat je al bereikt hebt tijdens je loopbaan en spreek vol enthousiasme en motivatie over hoe je je professionele toekomst ziet. 

Ook je online visitekaartje is belangrijk. Hoe ziet je LinkedIn-profiel eruit? Ben je actief op X? Toekomstige werkgevers zullen je zeker opzoeken, dus zorg dat je ook online goed overkomt.  

4. Leve jouw loyaliteit 

Dankzij jouw rugzak vol ervaring weet je heel goed wat je wil in een job. Zodra je dat gevonden hebt, ben je waarschijnlijk minder geneigd om nog te gaan jobhoppen. Langs de andere kant heb je nog wel wat werkjaren voor de boeg en kan je dus een langetermijnengagement aangaan. Dat is een plus voor werkgevers, die vaak niet graag investeren in werknemers die snel weer vertrekken.  

5. Toon flexibiliteit  

Het stereotiepe beeld van vijftigplussers op de arbeidsmarkt is dat ze vastgeroest zijn in hun eigen gewoontes en denkwijzen. Onterecht, natuurlijk! Toon tijdens je sollicitatiegesprek dat je flexibel en leergierig bent. Welke opleidingen heb je al gevolgd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen? Hoe sta je tegenover een jongere leidinggevende en nieuwe managementstijl? Laat ook zien dat je mee bent met nieuwe technologieën.  

Veel succes met je zoektocht! Nog een duwtje in de rug nodig? Jobmatch staat voor je klaar. Wij helpen je graag aan de nieuwe job van je leven.  

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor