Wat is het verschil tussen een burn-out en een bore-out?

BLOG
burn-out bore-out verschil

Als je een burn-out of bore-out hebt, dan voel je je niet goed op professioneel vlak. Je motivatie is zoek en je voelt je altijd moe. Maar hoewel de symptomen van burn-out en bore-out sterk op elkaar lijken, is er wel degelijk een verschil tussen de twee aandoeningen. Het is belangrijk om dat verschil te kennen als je je niet goed in je vel voelt, want het bepaalt wat je het beste doet om snel weer plezier te krijgen in je job. 

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een psychische aandoening die zich ook fysiek kan uiten. Je voelt je vermoeid, gestrest, prikkelbaar en hebt weinig zelfvertrouwen. Vaak is een burn-out een gevolg van een (te) veeleisende job en een slechte werk-privébalans. Begin jij je opgebrand te voelen? Ga tijdig op de rem staan. Ontdek onze tips om een burn-out te voorkomen.

Wat is een bore-out? Enkele symptomen

Een bore-out lijkt qua symptomen erg op een burn-out, maar in plaats van stress is verveling de boosdoener. Je risico op een bore-out is groter als je routinematig werk verricht en je op je job weinig of geen kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen aan de hand van opleidingen of andere doorgroeimogelijkheden. Enkele symptomen van een bore-out zijn:         

  • vermoeidheid
  • stress
  • laag zelfbeeld
  • prikkelbaarheid
  • weinig interesse in je omgeving

Het verschil tussen een burn-out en een bore-out

Net zoals mensen met een burn-out voel je je bij een bore-out uitgeblust. Maar het grote verschil tussen beide is dat je bij een burn-out eerder nood hebt aan rust, terwijl je bij een bore-out nu net meer uitdaging kunt gebruiken. Maar in plaats van die op te zoeken, ben je door een gevoel van stress geneigd om hetzelfde werk, onder je niveau, te blijven uitvoeren. 

Mogelijk doe je zelfs alsof je het net erg druk hebt om je bore-out te maskeren, wat op zijn beurt dan weer een stressfactor wordt. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel.

Durf de stap zetten naar verandering

De eerste manier om een bore-out achter je te laten, is meer of ander werk vragen aan je leidinggevende. Of misschien is er wel een opleiding die jij interessant vindt en die ook relevant is voor je werkgever? Laat je manager weten dat je je verveelt – niets om je over te schamen.

Geen doorgroeimogelijkheden in zicht? Klop eens aan bij een Jobmatchkantoor in je buurt. We leren je graag beter kennen in een vrijblijvend gesprek, en voor je het weet is die bore-out voor goed verleden tijd.
 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor