Wat je beter niet doet op een sollicitatiegesprek…

BLOG

Gaan solliciteren voor een job brengt heel wat stress met zich mee. De druk om een goede eerste indruk te maken is hoog, maar stress en onzekerheid kunnen ervoor zorgen dat je op zo’n moment een grote fout begaat. Wij geven je enkele tips zodat je beter voorbereid bent en de situatie beter onder controle kan houden.  

De vroege vogel

Het spreekt voor zicht dat je op een sollicitatiegesprek nóóit te laat mag komen. Maar het is ook geen goed idee om een half uur op voorhand te arriveren. Dit brengt de planning van de persoon die je zal interviewen in de war waardoor je meteen een minder goede indruk maakt. 5 minuutjes op voorhand arriveren volstaat. 

De test

Hou er rekening mee dat je na je interview misschien een schriftelijke test moet invullen. Maak dus geen dringende afspraken na je sollicitatiegesprek zodat je deze test niet hoeft te weigeren of te haastig moet invullen.

Clochard-chique?

De beste manier om een goede eerste indruk te maken is je voorkomen. Zorg dat je haren net zitten en draag geen slordige kleren. 

Blijf zelfzeker

Ookal verga je van de stress, blijf zelfzeker. Zeg nooit dat je niet weet wat je precies wil, maar maak duidelijk dat je stevig in je schoenen staat en je 200% wil inzetten voor deze job.

De motivatiebrief

De motivatiebrief is je eerste kans om een goeie indruk te maken. Neem je tijd hiervoor en ga doordacht te werk. Het is absoluut niet nodig om je hele levensverhaal neer te pennen. Beperk je tot enkele paragrafen en ga tijdens het gesprek, indien nodig, verder in detail.

Springplank

Dient de job waarvoor je solliciteert als opstap naar een hogere job, hou dit dan beter voor jezelf. Dit toont aan dat je eigenlijk niet geïnteresseerd bent in de openstaande vacature. 

Wees op de hoogte

Zoek informatie op over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Deze stap wordt vaak over het hoofd gezien, maar kan het verschil maken tussen een goed interview en een fantastisch interview. Met de extra informatie kan je namelijk veel gerichter antwoorden op vragen als ‘waarom wil je hier werken?’. 

Stel vragen

Neem echt deel aan het gesprek door vragen te stellen. Hiermee toon je aan dat je interesse hebt. Dit toont je interesse en betrokkenheid. Een kandidaat die geen vragen stelt is een saaie kandidaat.   

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor