Sociale verkiezingen 2020: ook als uitzendkracht heb je stemrecht

BLOG
Stemmen voor de sociale verkiezingen

Ben je uitzendkracht en werk je minstens drie maanden in dezelfde onderneming? Dan heb je sinds kort stemrecht. Je komt op de kiezerslijst terecht, samen met de vaste werkkrachten. Je stem kan je trouwens binnenkort al laten horen tijdens de sociale verkiezingen in 2020.

Sociale verkiezingen zijn geen ver-van-je-bed-show. Volgend jaar zullen zo’n 7000 organisaties opnieuw – of voor het eerst – verkiezingen organiseren. Tussen 11 en 24 mei wordt een grootscheepse stembusgang op poten gezet die zal zorgen voor een gloednieuw Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) en een ondernemingsraad. Het Comité focust op allerhande welzijns- en veiligheidsaspecten op de werkvloer en de ondernemingsraad bewaakt het reilen en zeilen op financieel en economisch vlak. Interessant dus, ook voor jou.

Waarom inspraak?

Beide organen worden bestuurd door afgevaardigden die verkozen worden door de werknemers van het bedrijf. En sinds kort behoor ook jij tot de kiesgerechtigden. Een goeie evolutie aangezien je loon- en arbeidsvoorwaarden bepaald worden door het bedrijf waarvoor je werkt. Uitzendkrachten in buurlanden mogen trouwens al langer stemmen. Reden te meer om jouw stemrecht meteen in praktijk te brengen tijdens de eerstvolgende sociale verkiezingen.

De voorwaarden

In ruil voor stemrecht moet je wel een minimale anciënniteit voorleggen, net zoals vaste werknemers dat moeten doen. Dit betekent dat je minstens drie maanden voor dezelfde onderneming moet werken. Als je in onderbroken periodes werkt, ben je stemgerechtigd als je 65 werkdagen bij dezelfde onderneming werkt. Die 65 werkdagen of drie maanden moeten vallen in een periode die start zes kalendermaanden vóór de kalendermaand waarin de aanplakking gebeurt. Dat noemen we dag X en kondigt de exacte datum van de verkiezingen aan. Bovendien moet je vanaf dag X tot dertien dagen voor de verkiezingen bij diezelfde werkgever aan de slag zijn, 26 arbeidsdagen in totaal. PS: als je in verschillende bedrijven tewerkgesteld bent die deel uitmaken van dezelfde technische bedrijfseenheid, kan je je opgebouwde anciënniteit bundelen.

Wat betekent dit concreet?

Stel dat de sociale verkiezingen op jouw werkplaats doorgaan op 11 mei 2020. Als je als uitzendkracht wil stemmen, moet je vanaf 1 augustus 2019 tot en met 11 februari 2020 gedurende een periode van drie maanden ononderbroken gewerkt hebben bij diezelfde onderneming. Voorts moet je ook nog eens 26 arbeidsdagen tewerkgesteld zijn in de periode van 11 februari 2020 tot en met 28 april 2020.

Vragen?

Contacteer het dichtstbijzijnde Jobmatch-kantoor.

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor