Wat draag ik op mijn eerste sollicitatiegesprek?

BLOG

Wanneer je gaat solliciteren, is je eerste indruk belangrijk. Ook je kledij kan aantonen of je wel of niet in het bedrijf gaat passen. Kies dus niet de eerste de beste outfit voor je sollicitatiegesprek. Wij helpen je graag op weg met een paar handige tips.

Welke bedrijfscultuur heeft het bedrijf?

Je wilt niet overdressed gaan, maar ook niet underdressed. Je moet de perfecte balans zien te vinden voor je sollicitatiegesprek. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De bedrijfscultuur speelt een grote rol in je kledingkeuze. Ga daarom op zoek naar informatie over het bedrijf. Check hun website en social media. Misschien vind je wel wat behind-the-scenes foto’s? In welke sector handelt het bedrijf? Welke mensen werken er? Aan de hand van deze vragen kan je al veel te weten komen over de bedrijfscultuur. Ken je mensen die in het bedrijf werken of die in een gelijkaardig bedrijf of sector actief zijn? Contacteer ze en vraag hen even hoe het zit met de cultuur in het bedrijf waar ze werken.

Choqueren of opvallen doe je beter niet

Tijdens een sollicitatiegesprek hou je de aandacht beter op wat je aan het zeggen bent, en niet op wat je draagt. Juwelen, piercings of kleren die te hard in het oog springen, laat je beter thuis. Groen haar of een gescheurde jeans dragen op een sollicitatiegesprek is dus not done.

Doe verschillende lagen aan

Het klinkt heel raar, maar ken je dat gevoel als je wat ongemakkelijk bent en je begint te zweten? Probeer een zweetgeur of okselringen te vermijden door verschillende lagen aan te doen. Zo kan je altijd iets uittrekken als je het te warm krijgt, zonder je ongemakkelijk te voelen.

Kleed je niet te bloot

Draag je altijd een t-shirt een decolleté of draag je altijd een losse t-shirt met een bermuda broek? Dat doe je vandaag beter niet. Het is ten slotte een formeel gesprek. Je mag gerust een kleedje of een rokje dragen als het netjes en niet te kort is. Als man draag je beter een nette lange broek en een hemdje. Ben je dan net iets te formeel op je sollicitatiegesprek, dat is geen probleem. Dat toont dat je je best deed en dat je een goede indruk wilt maken.

Kijk ook naar de details

Ten slotte mag je de details niet vergeten. Heb je een mooie nette broek aan, dan gaan die versleten sneakers je outfit niet afmaken. Je haar en make-up horen hier ook bij. Gebruik ook niet te veel make-up zodat je er natuurlijk blijft uitzien en zorg ervoor dat je haar verzorgd is.

Wij wensen je veel succes! Heb jij nog tips? Laat maar weten!

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor