Beter focussen op je werk? Concentreren kun je leren!

BLOG
focus op het werk

Raak jij soms wel héél snel afgeleid op het werk? Geen zorgen. Niemand kan zich uren aan een stuk concentreren, maar je kunt je hersenen wel trainen om je focus op het werk een boost te geven. 

7 tips om je focus op het werk te verbeteren
 

1. Ontbijt (maar niet aan je bureau)

Je hersenen hebben brandstof nodig zodra je wakker wordt, en daarmee bedoelen we natuurlijk meer dan een kopje koffie. Ontbijt gezond, met langzame koolhydraten (bruin brood, muesli, yoghurt, …), en smeer gerust een vleugje boter of margarine op je boterham. De omega 3 en 6 kickstarten je hersenen en helpen je leervermogen vooruit. Neem ook de tijd om te ontbijten en laat beeldschermen ondertussen uit. Je hersenen kunnen hun focus dan veel beter aanwenden later op de dag. 
 

2. Werk eerst de moeilijkste taken af

Door je moeilijkste of minst leuke taken als eerste af te werken, kijk je de rest van de dag niet meer tegen een berg aan en blijf je je makkelijker focussen. Raak je maar niet in gang? Tel af van tien tot nul en vlieg erin bij nul. Spreek desnoods af met jezelf dat je zeven minuten aan de taak werkt en dan vijf minuten pauze mag nemen. Leg je smartphone, als het moet, even in een andere ruimte of vraag aan iemand om hem voor je bij te houden tot je klaar bent. 

3. Stapje voor stapje

Multitasken kan verleidelijk zijn omdat het lijkt alsof je meer gedaan krijgt in minder tijd, maar niets is minder waar. Omdat je hersenen taken liever stuk per stuk en stapje voor stapje afwerken, maakt multitasken je juist minder productief én sneller afgeleid.

 

4. Blijf bewegen

Een halfuur werken en erna vijf minuten bewegen, helpt je om je beter te focussen op je werk. Probeer het en je merkt het zeker!

 

5. Lunch met je snoet in de zon

Gun jezelf een échte lunchpauze, zonder telefoontjes en mails die blijven binnenstromen. Zet je computer uit, haal een frisse neus – een wandelmeeting is ook altijd een goed idee – en profiteer van de vitamine D die je zo opneemt. Zo kunnen je hersenen in de namiddag veel beter problemen oplossen. 

 

6. Maak ’s avonds je planning voor morgen

Door je planning voor de volgende dag op te schrijven, kun je je hoofd ’s avonds écht vrijmaken. Je valt makkelijker in slaap en maakt de volgende dag meteen een vliegensvlugge start.

 

7. Slaap niet minder dan zeven uur …

… en niet meer dan negen uur. Te weinig slapen zorgt uiteraard voor concentratieproblemen overdag, maar te veel slapen ook. De juiste balans vinden is de truc.

 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor