Eerste hulp bij een kater op het werk

BLOG
Kater op het werk

Hoewel je doorgaans een stipte werknemer bent die zijn deadlines ruimschoots haalt, gebeurt plots toch het (on)denkbare: je staat op met een kater van jewelste. Helaas is het geen zaterdagochtend en rinkelt die wekker weer veel te vroeg.

Terwijl jouw hoofd bonst en je op automatische piloot naar je koffie grijpt, krijg je een (eerste) kleine paniekaanval. Je staat al klaar met het nummer van de personeelsdienst om je ziek te melden, wanneer je je beseft dat je écht niet onder die belangrijke vergadering uit kan. Er zit maar een ding op: deze dag ondergaan. Maar hoe doe je dat, die kater verborgen houden voor je collega’s? En hoe raak je die hoofdpijn zo snel mogelijk weer kwijt?

Het ochtendritueel

Hoewel je waarschijnlijk misselijk wordt bij de gedachte alleen, is een goed ontbijt een van de snelste manieren om de kater te verlichten. Je koffie laat je best voor een keer staan en vervang je door liters water. Een grote kom fruitsla vangt het vitaminetekort van de vorige dag op.

Spring vervolgens in de douche. Gebruik gerust wat extra zeep en spoel de alcohol letterlijk van je af. Vergeet ook zeker niet je tanden grondig te poetsen, zodat je collega’s geen argwaan krijgen bij het ruiken van de eerste alcoholwalm. En voor de vrouwen onder ons: een huidkleurige eyeliner is vandaag jouw beste vriend. Bye bye rode katerogen.

Onderweg naar je werkplek

Als het even kan, ga je vandaag met de fiets werken en laat je de auto thuis staan. Ja, ook wanneer het pijpenstelen regent. Wat lichaamsbeweging helpt immers om die kater af te schudden. Eens aangekomen op het werk hou je het sociaal contact zo minimaal mogelijk.

Wanneer je geen vast bureau hebt, zoek je het meest afgelegen plaatsje en doe je zo snel mogelijk alsof je druk bezig bent en niet gestoord wil worden. Helaas zullen niet alle collega’s die hint begrijpen. Eet dan gerust een teentje knoflook of vijf, want zo hou je zelfs de meest volhardende collega op een veilige afstand.

In een ideale wereld werk je vandaag van thuis uit, of beter nog: nam je een dagje vrij. Maar helaas, die vergadering, weet je nog? Probeer – als het even kan – je tijdens de meeting zo afzijdig mogelijk te houden. Het is niet zo’n drama dat bepaalde beslissingen voor een keertje niet door jou genomen worden. Heb je een belangrijk aandeel in de vergadering en moet je bepaalde standpunten uitleggen? Teer dan zo veel mogelijk op je voorbereiding. Lukt het echt niet om een samenhangend verhaal te brengen? Vraag dan gerust een aspirientje tegen ‘opkomende hoofdpijn’. Of sleur er de kinderen bij: ‘nee, ze hebben alweer niet goed geslapen deze nacht’.

Collegiaal kateren

Werkgevers houden van proactieve werknemers. Als je op voorhand weet dat er een ietwat zware avond aankomt, is er dus niets mis met doen wat van je verwacht wordt: proactief zijn. Denk aan: ‘ik voel wat keelpijn opkomen’, ‘ik voel me al een paar dagen wat slapjes’ of ‘de kindjes zijn ziek, ik vrees dat ik iets overgenomen heb’. Hou dan wel in de gaten dat er geen vervelende foto’s op social media verschijnen, want dan ben je jouw geloofwaardigheid voor lange tijd kwijt. En wie weet ook meteen je job.

Heb je collega’s met wie je na het werk ook al eens aan de toog belandt? Vertel hen eerlijk over jouw kater. Wie weet zijn ze zo lief om je een banaan en een kop koffie – excuseer: glas water – te halen. Zolang je zeker weet dat ze je baas niet op de hoogte brengen, kan je gerust een praatje slaan over je nachtelijke escapades.

Alle bovenstaande tips geprobeerd en niets helpt? Doe een gipsverband aan. Geen hond die nog vragen stelt over je belabberde uiterlijk. Heeft je baas je – ondanks de vele inspanningen – toch door? Geen paniek, Jobmatch helpt je in geen tijd aan een nieuwe job.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor