Terug naar school: hoe combineer je je werk met kinderen?

Terug naar school: hoe combineer je je werk met kinderen?

BLOG
Terug naar school

Twee maanden geleden vroeg je je met de handen in het haar af hoe je die twee lange zomermaanden in hemelsnaam moest overbruggen. Maar voor je ’t goed en wel beseft, is het alweer 1 september. Welkom terug, structuur en regelmaat. Maar hoe doe je dat, jouw professionele leven combineren met (kleine) kinderen? We geven alvast enkele tips.

1. Relativeer

Huis ontploft? Het loopt heus niet weg. Boterhammen vergeten meegeven naar school? Zo snel zijn kinderen niet ondervoed. Vergadering met je baas vergeten voorbereiden? Dan teer je maar op het werk van de voorbije dagen. Heel veel zaken lijken in eerste instantie onoverkomelijk, maar vallen in realiteit best mee. Bovendien heb je zo een onuitputtelijke bron van lunchverhalen onder collega’s.

2. Wees egoïstisch

Zowel thuis als op het werk is er niets mis met wat egoïsme. Sla je een groot project af omdat het thuis wat drukker is? Of zeg je volmondig ja net omdat het in huis zo hectisch is? Beide kunnen. Doe vooral wat je graag doet, want alleen zo hou je de dingen vol.

3. Plan me-time

We weten het, je verlof is schaars. Al te vaak heb je het meer dan nodig om de vakantieregeling voor de kindjes rond te krijgen. Toch is er niets mis met een aantal dagen vakantie te plannen voor jezelf. Je kroost is ontzettend fijn, maar af en toe heb je gewoon nood aan een dagje zonder gezeur/gehuil/geruzie. Bovendien is het een publiek geheim dat niemand is uitgerust na een vakantie met kinderen.

4. Vraag thuiswerk aan

Hoewel thuiswerk niet voor alle jobs mogelijk is, is het een zegen als het bij de jouwe wél kan. Wasje tussendoor? Check. Snel even stofzuigen? Check. Conference call terwijl je de was ophangt: dubbelcheck. Thuiswerk geeft je het voordeel om enkele (kleine) huishoudelijke taken erbij te nemen. Zo geniet je na schooltijd optimaal van je kinderen. En heb je niet al je professionele taken afgewerkt? Dan klap je ontspannen je computer nog even open eens de kindjes slapen.

5. Werk deeltijds

Als bovenstaande tips niet voldoende blijken, kan je altijd kiezen voor deeltijds werk. Je hebt bijvoorbeeld recht op ouderschapsverlof tot je kinderen twaalf zijn, waardoor je een periode meer thuis kan zijn. Of je kan bewust kiezen voor een deeltijds contract. Bekijk dan zeker onze jobdatabank. Er is immers niets zo flexibel als interimwerk.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor