Hoe overleef je een eerste werkdag?

BLOG

Je hebt eindelijk die perfecte job te pakken, maar nu staat de eerste werkdag al voor de deur. Je bent opgetogen maar tegelijkertijd heel zenuwachtig. Geen paniek, deze tips helpen je op weg.

Observeer

De eerste dag op je werk is een spannend moment, je hebt de bedrijfscultuur nog niet leren kennen, je kent je collega’s nog niet… Daarom is het belangrijk om die eerste dag je ogen en oren open te houden. Door te observeren en te luisteren naar je nieuwe collega’s kom je veel te weten over het bedrijf en de bedrijfscultuur. Hoe sneller je de bedrijfscultuur leert kennen, hoe sneller je je eraan kan aanpassen.

Breng een notitieboekje mee

Op je eerste werkdag krijg je een hele pak belangrijke informatie te verwerken. Het is normaal dat je niet al deze info meteen onthoudt, maar je wilt ook niet dat je baas alles 2 keer moet herhalen. Breng dus een notitieboekje mee en noteer alles wat belangrijk is.

Wees sociaal

Ga met een open houding naar het werk, zo leer je je collega’s beter kennen. Gaan ze lunchen? Vraag of je mag meegaan. Zo laat je zien dat je hen beter wilt leren kennen en wilt thuishoren in het bedrijf. Doe je best om namen en functies te onthouden. Ben je niet goed met namen? Schrijf ze neer in je notitieboekje.

Wees gemotiveerd en vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt. Roddel zeker niet over je nieuwe collega’s, ook als zij naar jou komen met roddels. Je kent niemand goed genoeg om een oordeel te plaatsen. Dat geeft geen goede indruk op je eerste werkdag.

Dress the part

Op je allereerste werkdag weet je nog niet wat de dresscode is op je werk. Dus ‘play it safe’ met een bloesje en een lange broek. Zo kom je verzorgd over en heb je respect voor de reputatie van het bedrijf.

Kom op tijd

Op je eerste dag doe je best wat extra je best om zeker op tijd te zijn. Zoek op voorhand welke verbinding je hebt naar je werk of hoelang je erover gaat doen om op je werk te geraken. Reken nog wat extra tijd erbij zodat je zeker op tijd komt. Je komt beter te vroeg dan te laat, je eerste indruk is heel belangrijk.

Het is 18u00 en …

Grijp niet de eerste kans om naar huis te vertrekken. Blijf liever wat langer dan te vroeg weg te gaan. Zo toon je dat je gemotiveerd bent en je wilt gaan voor je nieuwe job. Je baas en collega’s zullen dit ongetwijfeld waarderen.

Maak plannen

Wil je je collega’s beter leren kennen? Neem dan zelf initiatief. Zit het zonnetje uit? Stel dan voor om samen te gaan lunchen in de zon. Je kan ook een feestje geven om al je nieuwe collega’s de kans te geven jou beter te leren kennen.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor