Afgestudeerd, en nu? De 6 eerste stappen naar werk

BLOG
Iemand die pas is afgestudeerd en nu op zoek is naar een job

Ben je pas afgestudeerd en wil je snel aan de slag, maar krijg je maar geen job te pakken? Lees verder en ontdek welke stappen je kan ondernemen om vlot werk te vinden dat bij je past. 

1. Schrijf je in als werkzoekende

Een heel belangrijke stap als je pas bent afgestudeerd, is je inschrijven als werkzoekende bij de VDAB. Ben je nog geen 25 jaar, dan behoud je dankzij deze inschrijving mogelijk je kinderbijslag nog twaalf maanden. Bovendien begint door de inschrijving je beroepsinschakelingstijd te lopen. Heb je na een jaar nog geen werk gevonden, dan heb je mogelijk recht op een inschakelingsuitkering.

2. Sluit een ziekteverzekering af

Ben je 25 jaar of ouder, en is je beroepsinschakelingstijd afgelopen of heb je werk gevonden? Dan moet je een ziekteverzekering afsluiten bij een ziekenfonds naar keuze. Een hospitalisatieverzekering is daarentegen niet verplicht, maar wel aangeraden. 

3. Maak je cv in orde

Aan je cv moeten werkgevers in een oogopslag kunnen zien wie je bent en waarom jij een goede kandidaat bent voor de job. Maak verschillende versies en vraag zoveel mogelijk mensen in je omgeving om feedback voor je je cv uitstuurt. 

4. Schrijf je in bij een uitzendkantoor

Voor veel jongeren die pas afgestudeerd zijn, is een interimjob dé opstap naar vast werk. Je inschrijven bij een uitzendkantoor heeft dan ook heel wat voordelen. Je krijgt toegang tot het uitgebreide netwerk van recruiters in diverse bedrijven en sectoren. Bovendien zijn er veel interimcontracten met een optie voor vast werk.

Voel je het al kriebelen? Ontdek meteen onze vacatures of ga eens langs bij een van onze kantoren. We zien je graag komen!

5. Leer solliciteren

Solliciteren is geen eenvoudige taak, zeker niet als je pas afgestudeerd bent. Maar met een goede voorbereiding kom je al vlug verder dan je denkt! Lees zeker onze tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.  

6. Pas afgestudeerd? Wij zorgen dat het klikt

Bij Jobmatch sta je er niet alleen voor. We leren je graag persoonlijk kennen en luisteren naar je verwachtingen. We nemen daar uitgebreid de tijd voor, zodat je nog voor je eerste werkdag en zelfs voor je eerste sollicitatiegesprek al een goed idee hebt van de persoonlijkheid van je werkgever en de sfeer op de werkvloer. We stellen je alleen voor als we zeker zijn dat het op alle vlakken klikt. 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor