Dé 10 knelpuntberoepen van vandaag: iets voor jou?

BLOG
knelpuntberoepen 2022

Ook jij kent vast wel iemand die van job veranderde of die terug is gaan studeren om een knelpuntberoep uit te oefenen. Maar wat is een knelpuntberoep precies – en ben jij ook gewonnen voor de voordelen van zo’n carrièreswitch? Volg even mee.

Wat is een knelpuntberoep?

Een knelpuntberoep is een beroep dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) erkent als een beroep waarvoor vacatures moeilijk ingevuld raken. Toch zijn deze beroepen erg belangrijk om de maatschappij draaiende te houden. Ben je op zoek naar een job met werkzekerheid? Lees dan zeker verder.

Lijst met knelpuntberoepen in 2023

De lijst met knelpuntberoepen verandert elk jaar. Sectoren die vaak in de lijst terugkomen zijn de zorgsector, de technologische sector en de bouw. In 2023 ziet de top tien van knelpuntberoepen in België eruit als volgt:

1. Verpleegkundige
2. Werfleider
3. Technicus industriële installaties
4. Schoonmaker bij mensen thuis
5. Bestuurder trekker-oplegger
6. Onderhoudstechnicus
7. Calculator bouw
8. Medewerker in de fruitteelt
9. Boekhouder: accountant - belastingadviseur
10. Industrieel elektrotechnisch installateur

Maar de lijst gaat nog door. Een opsomming van alle officiële knelpuntberoepen vind je op de website van de VDAB. 

Waarom een knelpuntberoep kiezen? 

Meer en meer mensen die een carrièreswitch willen maken, kiezen voor (een opleiding voor) een knelpuntberoep omwille van de voordelen die ermee gepaard gaan.

Terug gaan studeren met uitkering

Als je werkloos bent en een erkende opleiding voor een knelpuntberoep volgt, dan kun je (terug) gaan studeren met behoud van je uitkering. Mogelijk krijg je ook een (gedeeltelijke) vergoeding voor je studiemateriaal, vervoer en kinderopvang.

Scholingsbeding niet van tel

Als je als werknemer een opleiding volgt die door je werkgever wordt betaald en je ontslag neemt voor je de opleiding hebt afgerond, dan moet je in veel gevallen het resterende deel van de opleidingskosten terugbetalen. Dat heet het scholingsbeding. Het scholingsbeding telt echter niet als je een opleiding volgt die naar een knelpuntberoep leidt.

Een job met werkzekerheid

Wil je van job veranderen, maar speel je tegelijk graag op zeker? Knelpuntberoepen staan gelijk aan jobs met werkzekerheid. Als je de nodige opleiding(en) hebt gevolgd of wilt volgen en je gemotiveerd naar je sollicitatiegesprek trekt, dan is de kans dat je wordt aangeworven voor een knelpuntberoep uiteraard erg groot.

Vind snel werk dat écht bij je past

Zin in een nieuwe uitdaging? Wil je werk vinden dat perfect past bij jouw persoonlijkheid en waarin je jouw talenten ten volle kunt benutten? Ontdek onze vacatures of kom gerust eens langs bij een Jobmatch-kantoor in jouw buurt om te praten over jouw persoonlijk ontwikkelingsplan. Samen vinden we jouw perfecte match!

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor