Zo val je zeker in de smaak tijdens je sollicitatie: 6 tips

Zo val je zeker in de smaak tijdens je sollicitatie: 6 tips

BLOG
sollicitatie

Succesvol solliciteren is voor velen niet zo vanzelfsprekend. Een sollicitatiegesprek is nu eenmaal een momentopname en een eerste indruk maak je maar één keer. Geeft solliciteren jou de kriebels? Met een goede voorbereiding hoef je nergens over te stressen. Lees snel verder en ontdek onze tips!

6 tips om te solliciteren met succes

1. Maak je huiswerk

Weet voor wat – en voor wíé – je solliciteert. Hoe zie jij jouw rol en waarom zou jij er uitstekend in zijn? Wat voor producten of diensten levert het bedrijf? Wie zijn de klanten? Zijn er bijzondere projecten of vernieuwingen? Bestudeer de website van je potentiële werkgever goed en kijk ook eens wat medewerkers op social media te vertellen hebben.

2. Dress to impress – maar overdrijf niet

Sollicitaties waarvoor je in maatpak wordt verwacht, zijn vandaag eerder een uitzondering. Kleed je voor een sollicitatiegesprek zoals je dat in je job zou doen of, als je solliciteert voor een uniformfunctie of een arbeidersjob, zorg er minstens voor dat je kleren er neutraal uitzien (zonder slogans of overdreven logo’s) en dat ze netjes gewassen en gestreken zijn.

3. Kom op tijd …

Te laat arriveren is natuurlijk het laatste wat je wil, maar door veel te vroeg op te dagen voor een sollicitatie stuur je mogelijk het schema van je interviewer(s) in de war. Speel je toch graag op veilig zonder mensen een ongemakkelijk gevoel te bezorgen? Vijftien minuten te vroeg aankomen is zeker voldoende.

4. Zet je telefoon uit 

Je telefoon uitzetten voor je de sollicitatieruimte binnenkomt, voorkomt dat je in de loop van het gesprek gestoord wordt … en het maakt ook gewoon een beleefde indruk.

5. Begin niet over salaris in het eerste gesprek

Natuurlijk ben je niet alleen razend benieuwd of het klikt met je nieuwe werkgever. Je vraagt je vast ook af of de verloning wel aan je verwachtingen zal voldoen. Toch snij je dat thema het best aan in een tweede of derde gesprek, of liefst zelfs wanneer de werkgever er zelf over begint. Zo vermijd je dat de interviewer je motivatie in twijfel trekt. 

6. Vergeet zelf geen vragen te stellen

“Heb jij nog vragen voor ons?” is een klassieke afsluiter voor sollicitatiegesprekken. Op dat moment met je mond vol tanden staan, maakt natuurlijk geen goede indruk. Wees voorbereid, maar zoek het vooral niet te ver. Vragen in wat voor team je terecht zou komen of hoe een typische werkdag eruit ziet, is bijvoorbeeld altijd een goede zet. 

Zin in een nieuwe job en kun je wel wat tips gebruiken? We helpen je graag

We wensen je heel veel succes in je zoektocht! Bekijk zeker onze vacatures en neem gerust contact op. Jobmatch staat voor je klaar.
 

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor