Leer de bedrijfscultuur kennen: 5 vragen voor elk sollicitatiegesprek

BLOG
vragen sollicitatiegesprek

Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek? Spannend! Als het matcht tussen de bedrijfscultuur en jouw normen en waarden, dan zul je je er waarschijnlijk goed voelen en helemaal openbloeien. Maar hoe kom je tijdens het sollicitatiegesprek meer te weten over de unieke cultuur in een bedrijf? Lees even mee.

Voor het sollicitatiegesprek: doe online research

Het internet kent geen geheimen. Duik in de website van een bedrijf om meer te ontdekken over de normen en waarden die binnen de kantoormuren leven. Denk aan thema’s zoals maatschappelijke betrokkenheid, sociaal engagement, steun aan goede doelen, diversiteitsprogramma’s en duurzaamheid binnen het bedrijf. Een uurtje online scrollen, maakt je al snel heel wat wijzer.

Tijdens het sollicitatiegesprek: 5 prangende vragen

De recruiter wil jou zo goed mogelijk leren kennen, maar laat dat je niet tegenhouden om zelf vragen te stellen. Je voorkomt dat het gesprek eenrichtingsverkeer wordt en je kunt je persoonlijkheid meer op de voorgrond zetten. Door de juiste vragen te stellen krijg je een beter beeld van de organisatie en de bedrijfscultuur die er heerst. Deze vier vragen dienen als inspiratie.

  1. “Hoe tonen jullie interesse in de doorgroeidromen van werknemers?”

Heb je ambitie en wil je graag je volle potentieel benutten op je toekomstige werkplek? Dan is het belangrijk te weten of het bedrijf ruimte tot ontwikkelen biedt. Word je persoonlijk begeleid? Staan er soms functioneringsgesprekken op het programma? Daarnaast laat je met deze vraag merken dat je van plan bent om voor de lange termijn te blijven.

  1. “Waarom werk jij hier graag?”

Trek je stoute schoenen aan en vraag de recruiter naar zijn of haar ervaring in het bedrijf. Enthousiasme is moeilijk te veinzen, dus zul je snel merken of zijn of haar antwoord oprecht is of niet.

  1. “Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?”

Dit lijkt misschien een voor de hand liggende vraag, maar je leert heel wat over het bedrijf door ze te stellen. Komt het antwoord van de rekruteerder vlot en makkelijk, dan zit de bedrijfscultuur wel snor. Als het antwoord stroef verloopt en lang op zich laat wachten, dan kan dat wijzen op een onduidelijk bedrijfsbeleid.

  1. “Welke eigenschappen heb je nodig om te matchen met dit bedrijf?”

Vraag ook eens naar het profiel van huidige werknemers. Het antwoord maakt duidelijk welke profielen het bedrijf zoekt en of jij binnen dit plaatje valt.

  1. “Hoe doen jullie nieuwe werknemers zich thuis voelen?”

Hoe een bedrijf z’n nieuwe werknemers verwelkomt, zegt veel over de organisatie zelf. Krijgt iedereen een rondleiding op de eerste dag? Krijg je een mentor toegewezen? Weten de collega’s tijdig dat er een nieuw teamlid onderweg is? Een goede, persoonlijke begeleiding vanaf de eerste dag spreekt boekdelen over de bedrijfscultuur van de organisatie.

Meer tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek? We helpen je graag

Ben je op zoek naar meer sollicitatietips? Onze consulenten geven je graag advies op maat. Neem zeker contact met ons op.

Zit je met vragen? Of kom je graag eens op gesprek?
Dan is er altijd een Jobmatch-kantoor in je buurt.
Zoek het dichtstbijzijnde kantoor